Бургас ще бъде домакин на IX-та Национална конференция, посветена на Международния ден на младежта – 12 август

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 12 Август 2022
Публикувано от: Радостин Рачев
Бургас ще бъде домакин на IX-та Национална конференция, посветена на Международния ден на младежта – 12 август

Бургас ще бъде домакин на IX-та Национална конференцията, посветена на Международния ден на младежта – 12 август, която ще се проведе на 12 и 13 август в Експо център „Флора“. Събитието е част от комуникационната кампанията на Европейската фестивална асоциация #НевъзможноБезМладежта в рамките на Европейската година на младежта - #ImpossibleWithoutYouth/ #ImpossibleWithoutYou.

По време на конференцията “Достъп на младите хора до култура: Ролята на младежките състави” ще бъде очертан приносът на младежките състави за свързване, разширяване и включване на младите хора в общността; за създаване на иновативна и приобщаваща образователна среда; за развитието на таланти, за съхраняване на традиционни ценности и запознаване със световната култура. Ще бъдат дискутирани предизвикателства пред партньорството между културните организации и младите хора и ще бъдат представени иновативни проекти в областта.

Участници в конференцията са представители на държавна и общинска администрация, неправителствени организации, образователни и културни институции, изследователи и бизнес от различни населени места в България.

По време на конференцията на 12 август от 18.30 часа в Експо център „Флора“ ще бъдат връчени националните награди „ПроКултура“ за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура в категориите „Държавен културен институт“, „Общински културен институт“, „Културна организация“, „Читалище“, „Община“, „Училище“, „Детска градина“, „Гражданска организация“, „Фестивал“ и „Цялостен принос“. За пръв впът ще бъде връчена награда в категория „Културна иновация“.

Сред номинираните са Община Бургас, НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ - Бургас, Държавна опера - Бургас, Сдружение „Каритас София“, СНЦ "Школа за деца и младежи в неравностойно положение Дедал" - Варна, Българско национално радио, „Невиждан театър“ и Училище за зрение, детски хорове, младежки духови и симфонични оркестри, балетни формации, фолклорни ансамбли, и театрални клубове от цялата страна. Конференцията и церемонията по връчване на наградите „ПроКултура‘2022“ ще бъдат излъчвани пряко във Фейсбук страницата на кампанията: https://www.facebook.com/DostapDoKultura

Националната кампания „Достъп на младите хора до култура“ стартира през 2013 г. с приемането на Декларация за достъп на младите хора до култура от БАРОК и Българската асоциация на младежките работници. Днес към Декларацията са се присъединили Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и социалната политика, Агенция за закрила на детето, Агенция за социално подпомагане, над 80 общини, Национален младежки форум, Граждански институт, институции и граждански организации.

Основна цел на инициативата е да насърчи национално отговорен диалог между всички в областта на културата за създаване на благоприятна, мотивираща и подкрепяща среда за приобщаването на младите хора към култура в България.

Повече информация за кампанията, минали издания на конференцията и носители на наградите „ПроКултура“:

https://www.barok.bg/kampanii/kampania-dostap-do-kultura/ и www.youth.bg

ел. поща: [email protected]

https://www.facebook.com/DostapDoKultura/

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1507 Последна промяна: 16:24:55, 12 август 2022