Бургас ще изгражда иновативен и високотехнологичен образователен кампус

Четвъртък, 21 Септември 2023
Публикувано от: Радостин Рачев
Изображение 1066394

Общинският съвет в Бургас единодушно подкрепи предложението на кмета Димитър Николов за изграждане на иновативен и високотехнологичен академичен център с международен кампусен комплекс на територията на 5-ти километър. За целта Община Бургас ще кандидатства по процедура „Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027.

„Повече от 3-4 години идентифицираме такива терени, които се намират между комплекс „Изгрев“ и Северния обход на Бургас. Теренът е 100 % общински. В момента Община Бургас изгражда пътната инфраструктура. Това е конкурентна процедура, затова досега не сме я оповестявали. В края на тази или началото на следващата година следва да бъдем одобрени и да започнем изпълнението й. Този академичен център съществено ще промени лицето на Бургас като създаде условия за обучение на студенти на високотехнологично ниво, не само като сграден фонд, но и като обзавеждане и оборудване. Радостно е, че за първи път ректорите на четирите университета в града си подадоха ръка и работят активно помежду си за партньорски програми. Това е допълнителен стимул за нас, за да развием този кампус съвместно с висшите учебни заведения. Когато концепцията е стратегически важна и нужна на Бургас, има подкрепа от всички“, сподели кметът Николов.

Академичният център ще включва високотехнологични научно-изследователски лаборатории в следните тематични области: “Информатика и ИКТ”, “ Мехатроника и микроелектроника”, “Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика” и „Експериментална археология“. В проекта за изграждане на центъра влизат още доставка на оборудване и обзавеждане за научно-изследователските лаборатории, изграждане на дигитална библиотека и изграждане на международен архео-екологичен комплекс.

За прилагане на интегрираните териториални инвестиции следва да бъде подписано споразумение между партньорите по проекта.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 3071 Последна промяна: 11:55:54, 21 септември 2023