Бургас ще отбележи Световния ден за борба с хипертонията с измерване на кръвното налягане на пл. „Атанас Сиреков“

Сряда, 17 Май 2023
Публикувано от: Радостин Рачев
Бургас ще отбележи Световния ден за борба с хипертонията с измерване на кръвното налягане на пл. „Атанас Сиреков“

Бургас ще отбележи Световния ден за борба с хипертонията – 17 май, с измерване на кръвното налягане на пл. „Атанас Сиреков“ днес от 10.00 до 16.00 часа и на входа на Морската градина на 20 май, отново от 10.00 до 16.00 часа.

Участниците ще бъдат информирани за рисковете от хипертонията, като получат информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване. Ще бъде измерено кръвното им налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене и в домашни условия, подпомагащо профилактиката на мозъчен инсулт и други съдови заболявания.

През 2023 година амбицията е да се проведе най-мащабното до момента издание на национална здравна кампания „ИЗМЕРВАНЕ, КОЕТО СПАСЯВА ЖИВОТ. ТВОЯ.“ като кампанията ще отбележи Световния ден на хипертонията и ще реализира измервания във всички 28 областни града и общо 37 локации за скрининг на територията на България.

За поредна година в България тя ще се проведе по инициатива на Българската лига по хипертония с подкрепата на СЗО клон България, Български червен кръст, Национална пациентска организация, Асоциация на студентите медици в България, Българска студентска фармацевтична асоциация, медицинските университети в страната, общините и други партньори. „Май месец за мерене“ има за цел да повиши обществената осведоменост, да подчертае важността на измерването на кръвното налягане и да помогне за идентифициране и намаляване на кръвното налягане на тези хора, които се нуждаят от интервенция, съгласно настоящите насоки за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане.

Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30 и 45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация.

Причините за високото кръвно налягане са свързани и с редица поведенчески рискови фактори прекален прием на сол с храната, злоупотребата с алкохол и тютюневи изделия, едостатъчната
физическа активност и свърхтегло.

По време на кампанията ще се провежда и скрининг за предсърдно мъждене, което е най-честата форма на сърдечна аритмия, засягаща 1 на 4 души над 40-годишна възраст.

Партньори на Българската лига по хипертония в това мащабно по размерите си скриниране за България са: Световна здравна организация, клон България; Български червен кръст; Национална пациентска организация; Асоциация на студентите медици в България; Българска фармацевтична студентска асоциация; МУ София; МУ Пловдив; МУ Варна; МУ Плевен; Тракийски университет; Медицински факултет „Проф. Асен Златаров“, гр. Бургас; Филиал „Проф. д-р Иван Митев“, МУ София; ВМА; Медикъл Нюз; БНТ; Омрон България; Сервие България и всички общини, в които се организират измерванията.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1401 Последна промяна: 10:46:12, 18 май 2023