Бургаска поетеса получи престижно отличие на международен фестивал в Румъния

Размер на шрифта: A A A Назад
четвъртък, 23 септември 2021
Публикувано от: Стефан Минчев
Бургаска поетеса получи престижно отличие на международен фестивал в Румъния

Председателката на Бургаска писателска общност Роза Боянова получи престижна награда на международен литературен фестивал в Румъния. Тя бе удостоена с почетното звание академик на Международната литературна академия ORIENT-OCCIDENT. Наградата бе връчена на тържествена церемония в катедралата „Свети Никола“ в Куртя де Арджеш, в рамките на фестивала „Поетични нощи“. Наградата Поезия Европа спечели Лали Ципи Михаели от Израел, а отличия и плакети получиха още Вокас Коая от Пакистан, Тина Ескаджа от САЩ, Ерлинг Кителсен от Норвегия, Ясмина Москович от Венецуела и Алисия Куберска от Полша.

Двадесет и петото издание на Международния фестивал „Поетични нощи в Куртя де Арджеш“ от 16-20 септември 2021 г. посрещна гости от седем страни. Учредители и организатори са известният румънски поет Йон М. Думитру, проф. Каролина Илика и Лана-Валерия Думитру. Наши представители на форума бяха поетесите Роза Боянова от Бургас и Емилия Авгинова от Велико Търново.

В академичното издание на антологията „Универсална поезия. Пчелни пити.“ (lyrică universal. faguri* honeycombs) на Международната академия ORIENT-OCCIDENT са публикувани биобиблиографска справка и стихове на поетесата Роза Боянова в превод на Лана-Валерия Думитру. Преводите на други три стихотворения на поетесата са публикувани и във фестивалната двутомна антология „POESYS 25“ – издание на Международния фестивал „Поетични нощи в Куртя ду Арджеш“, Румъния. Преводите на английски език са дело на Живка Иванова и Анамария Коева, а на румънски език – на Думитру М. Йон и Каролина Илика.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1102 Последна промяна: 10:01:19, 05 октомври 2021