Бургаските поетеси в антологията „Дъщерите на България по света“

Вторник, 23 Февруари 2021
Публикувано от: Димитринка Костадинова
151788112_5734400796577447_706055469780641534_n.jpg

На 20 февруари в 17 часа и 06 минути Людмила Калоянова – зам.-председател на Лигата на българските писатели в САЩ и по света публикува във Фейсбук: „Горди сме да съобщим: Излезе от печат специалното издание на Любослов „Дъщерите на България по света“, първата инклузивна антология на съвременната българска женска поезия, включваща авторки от американската, европейската и австралийската творческа диаспора. Честита да ни е!“.

Лига на Българските Писатели в САЩ и по Света (ЛБПСС) e приемник на Съюза на Българските Писатели в САЩ и по Света, първото сдружение на български писатели зад граница. Мисията на ЛБПСС е да обедини всички български писатели и творци на територията на САЩ и по света, като подпомага дейността на българската творческа диаспора и сътрудничи активно за разпространението на българската култура и духовност.

А съставителят на антологията – Людмила Калоянова е доктор на филологическите науки. Родена е в Созопол. През 1990 г. емигрира в САЩ, където започва работа в University of Pittsburgh и защитава докторска дисертация на тема женска идентичност и креативно писане. Книгата й „Creatures of transition” (New York, 1998), която повдига въпроса за пола като културен и социален конструкт в литературния дискурс от началото на миналия век, получава международно признание в академичните среди. Дебютната й стихосбирка „Аnadromous” е представена за първи път на Празниците на изкуствата „Аполония” 2018. Темата за емиграцията е неразривна част от творчеството на авторката. Людмила е носител на множество отличия, между които специална награда в конкурса „Биньо Иванов” и първа награда от международния конкурс „Изящното Перо”. Лауреат на наградата „Нова социална поезия”. Стиховете й са публикувани в различни блогове, онлайн издания и алманаси.

Тя живее в Питсбърг, щата Пенсилвания и е вицепрезидент на Лигата на българските писатели в САЩ и по света.

Между 46-те авторки в антологията „Дъщерите на България по света“ са поетесите от Бургаска писателска общност – Роза Боянова и Мина Кръстева, както и родените в  нашия град Катерина Стойкова, Лили Качова и Наталия Андреева.

На добър час на антологията!

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 2434 Последна промяна: 09:45:37, 26 февруари 2021