Бургаските археолози отбелязват професионалния си празник с изложба за мистерията на виното

Вторник, 9 Февруари 2021
Публикувано от: Мариета Ханджиева
Arheologicheski muzei - izlojba.jpg

14 февруари е известен като празник на виното и любовта. На него хората почитат християнските светци Трифон Зарезан и Валентин. Малко известно е обаче, че на този ден професионалния си празник отбелязват българските археолози. Честването му на тази дата започва през 1971 г. по инициатива на Археологическия институт с музей при Българска академия на науките (дн. Националния археологически институт с музей при БАН).

По случай Деня на археолога, бургаският Археологически музей е подготвил любопитна изложба, която обединява традицията на виното, любовта към него и археологическата наука.

Изложбата "Из мистериите на виното или как го пият в Древна Гърция и Тракия" илюстрира пътя на лозата - от нейната поява, мистичните практики и иконография на бога на възраждащата се и умиращата природа, на виното, лозарството и веселието – Дионис и неговата свита, симпозиума или изкуството да превърнеш чуждия в свой, траките и виното - страст, знание, общуване с боговете... и пътя на виното.

Изложбата може да бъде видяна от 10.02.2021г. в Археологически музей – Бургас, ул. „Богориди“ 21, от вторник до събота, от 9:00 до 17:00 часа.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1332 Последна промяна: 11:14:50, 09 февруари 2021