Бургаските писатели учредяват клуб „Млад преводач“

Размер на шрифта: A A A Назад
Четвъртък, 11 Август 2022
Публикувано от: Стефан Минчев
Бургаските писатели учредяват клуб „Млад преводач“

Клуб "Млад преводач" към Бургаска писателска общност ще бъде учреден край морето. Събитието е насрочено за утре, петък, 12 август, от 16,00 часа. Мястото е Дом на писателя.

Инициативата за учредяването на клуба е на председателя и зам.-председателя на БПО – Роза Боянова и Наталия Недялкова. Активно я подкрепя Съюзът на преводачите в България. За събитието се очакват негови официални представители – д-р Сабина Павлова – лингвист и лексикограф, теоретик и историк на превода, и секретарят доц. Невена Панова.

Изкуството на превода е един от акцентите в творческата работа на Бургаска писателска общност и международната й дейност. В литературния календар на града традиционно присъстват тематични вечери, в които бургаски творци се изявяват и като преводачи. Това са литературните четения "Намерени в превода", "Поетични мостове" , международният литературен фестивал "Майски срещи на славянските творци Свято слово", международният конкурс "Изкуство против дрогата" и др.

Благодарение на преводаческата дейност са издадени антологии и книги, чрез които се популяризира творчеството на бургаски автори извън границите на България, както и това на съвременни творци от чужбина у нас.

Основната идеята за учредяването на клуба "Млад преводач" е към този вид творческа дейност да бъдат привлечени ученици от бургаски езикови гимназии, студенти-филолози и млади творци, изкушени от вълшебството на превода.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1663 Последна промяна: 15:06:45, 11 август 2022