Бургаският ансамбъл „Никола Гинов“ е финалист в Националния конкурс „Топ 10 български танцов фолклор 2024“

Четвъртък, 18 Април 2024
Публикувано от: Стефан Минчев
Изображение 1072351

Фолклорен танцов ансамбъл „Никола Гинов“ при Младежки културен център – Бургас, ръководен от Димитър Гинов, е сред финалистите в Националния конкурс „Топ 10 български танцов фолклор 2024“. Този етап от надпреварата ще се проведе на 22 юни, Ден на българския фолклор, от19:00 часа, в зала 1 на Националния дворец на културата в град София.

На звездния финал бургаските танцьори ще се съревновават с 9 фолклорни ансамбъла от цялата страна, преминали селекция от топ експерти в областта на танца и фолклора.

Подкрепете младите бургаски тайфуни, защото победителят ще е само един!

Вземете билети още сега!

Тук: https://top10-folklore.com/tickets/

Или в билетен център НДК, онлайн платформа НДК и на Bilet.BG.

Второто издание на конкурса за фолклорни танцови състави и ансамбли, представящи обработен танцов фолклор, е в категория „Самодейни фолклорни танцови състави и ансамбли с възраст на участниците от 13 до 18 години“. Голямата награда, освен парична премия, е и специално изработена статуетка „Огънят на поколенията“. Художествените ръководители на ансамблите и съставите, участвали на финал, определят кой печели наградата „Пътят на огъня“. Има и престижна награда на международното жури. Награди осигуряват и организациите, подкрепящи конкурса, посочва директорът и организатор на танцовия форум Емил Димитров.

 

* Фолклорен танцов ансамбъл „Никола Гинов“ е добре познат в Бургас. Създаден е през далечната 1974 година и до ден днешен участва активно в културния живот на града. Едни от най-големите постижения на колектива са почетното звание „Златна лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци в България, „Златна лира” за цялостно творчество на Никола Гинов. Носител е на „Специалната награда“ на Съюза на музикални и танцови дейци в България, а сегашният художествен ръководител Димитър Гинов е носител на „Сребърна лира“ за 25-годишната му творческа дейност. 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1641 Последна промяна: 10:45:49, 19 април 2024