Бургазлии, днес откриват паметника на Коджакафалията, заповядайте и вие

Размер на шрифта: A A A Назад
Четвъртък, 29 Септември 2022
Публикувано от: Стефан Минчев
Бургазлии, днес откриват паметника на Коджакафалията, заповядайте и вие

Официалното откриване на паметника на Александър Георгиев – Коджакафалията ще се състои на 29 септември, четвъртък, от 17:30 часа. Той се намира на метри от училището, което носи неговото име. Наблизо е и т.нар. „километричен камък“, който някога е показвал на пътниците, че им остава още 1 километър, докато стигнат града.

Отново днес, четвъртък, от 11.30 часа, при гроба на Коджакафалията в Траурния парк на Бургас ще бъде отслужена заупокойна молитва. Той се намира на централната алея. 

Александър Георгиев – Коджакафалията е една от най-ярките личности, свързани със съвременното развитие на Бургас. Човек, който с много труд и лишения натрупва състояние и става влиятелен търговец, но въпреки богатството си запазва своята скромност и отдаденост към съгражданите си. През целия свой живот той не спира да раздава спечеленото за благотворителност. С това Коджакафалията се превръща в един от най-големите дарители в България, оставя непреходна следа в историята на града и заслужено получава името „Бащата на Бургас“.

Чрез паметника, създаден от скулптора Радостин Дамасков, бургаската общественост отдава почит към личността и делото на големия благодетел. Наред с тези от Общината, в изпълнението на проекта са вложени и много левове, предоставени от дарители. 

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 2175 Последна промяна: 12:04:28, 03 октомври 2022