Дългогодишният треньор на националния отбор по бокс Палми Ранчев с двойна премиера на книгите си в Бургас

Сряда, 29 Март 2023
Публикувано от: Анелия Казакова
Дългогодишният треньор на националния отбор по бокс…

Община Бургас, ИК „Жанет 45“ и издателство Scribens в партньорство с Центъра за съвременно изкуство и библиотека /ЦСИБ/ имат удоволствието да ви поканят на двойна премиера на поета и писателя Палми Ранчев.

На 29 март, сряда, от 18.00 часа в зрителната зала на ЦСИБ ще бъдат представени едновременно книгата с избрана поезия „Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства“ (Scribens, 2023) и романът „Хаосът в играта на джаги“ (Жанет 45, 2023).
„Хаосът в играта на джаги“ експериментира с шизофренните абсурди и екзистенциалните преображения на героите си, чрез които обяснява причините, довели до усещането на българина за продължаваща лъжа и вечна несправедливост. 

„Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства“ e сборник избрана поезия от Палми Ранчев.

„Като истински знаково име в българската поезия Палми Ранчев не само оставя диря в литературата ни, а променя съществуващите релефи. Насред кризите, пречките, гарите и мотелите на нашите тъмни времена, които са всъщност в сърцето на поезията на Палми, но в същото сърце са и любовта, бунтът, непримиримостта, от които двойно повече имат нужда тези години“, пишат за него издателите от Scribens. 

„С обелени кокалчета и пръснати по пода реминисценции за красотата „Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства“ събира отново света ни в едно вече далечно цяло към което сме длъжни да се стремим независимо от всичко, без да забравяме своята собствена съдба на раними и раняващи, на преболедували и жестоки, на смъртни и способни на вечност обикновени човешки създания. 

Без патос, с мярка, без крайности, с категоричност, без обилство, с разноликост Палми Ранчев превърна и превръща ежедневния живот в поезия, края в мит, а мита в битие. Кариатида, обърната към небето.“ 

*** 

„Палми Ранчев е от авторите, които не имитират никого – и никой не е способен да ги имитира. Книгите му често са номинирани за основните литературни награди у нас. Конюнктурата не го обича и затова вярвам на отговорите му.“ – Марин Бодаков 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1436 Последна промяна: 11:02:22, 29 март 2023