Делегация от Бургас бе на посещение в българското училище в Братислава

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 7 Октомври 2022
Публикувано от: Радостин Рачев
Делегация от Бургас бе на посещение в българското училище в Братислава

Представители на общинска дирекция „Образование и демографски въпроси“ в Бургас посетиха българското училище „Христо Ботев“ в Братислава /Словакия/ по покана на ръководството на учебното заведение. Посещението бе част от сключеното преди две години споразумение за обмен на ученически практики и инициативи за сътрудничество в областта на образованието и туризма между Бургас и Братислава.

Бургаската делегация бе посрещната от директора на СУ „Христо Ботев“ – гр. Братислава Добрина Банова и целия колектив на училището. На срещата присъства и Габриела Примова - консул на Република България в Словашката Република.

Децата, повечето от които са словачета и не са с български произход, но учат на български език, поздравиха своите гости с български народни песни и танци.

В българското училище "Христо Ботев" в Братислава, което преди две години празнува 70-годишен юбилей, учат общо 120 деца, като финансирането на дейността му се осъществява от словашката държава и българското министерство на образованието. Голяма част от учениците искат да продължат образованието си в България. Завършилите българското училище в Братислава получават две дипломи - българска и словашка, и владеят перфектен български език.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 947 Последна промяна: 10:46:59, 10 октомври 2022