Дaница Христова получи пластиката „Полет” на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“ в Бургас

Размер на шрифта: A A A Назад
Понеделник, 16 Май 2022
Публикувано от: Анелия Казакова
Дaница Христова получи пластиката „Полет” на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“ в Бургас

*Рекорден брой участници, талантливи млади хора от цялата страна, авторски произведения и нестихващи аплодисменти донесе 25-то издание на Националния конкурс „Петя Дубарова”

18-годишната Дaница Христова е лауреатът на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова”, който се провежда за 25-ти път в Бургас. Дaница спечели първото място със стихотворението си „Краят на света“.

Първото място за проза спечели 19-годишната Ния Вълнова с разказа си „Пръстите на краката“. Наградата връчи председателят на журито Кристин Димитрова, а малко след това с доза хумор и внимание тя направи пълен обзор на произведенията, постъпили за участие в конкурса. Тя не спести благодарности за цялостната организация към Елица Дубарова.

„Най-силният конкурс за млади автори се провежда в Бургас и това е конкурсът, който носи името на Петя Дубарова. Всички вие, празнувайте дарбата, че можете да говорите на света с поезията си. Конкурсът има дълбоки корени и изграден престиж. Тазгодишното издание се посвещава на 60-годишнината от рождението на бургаската поетеса. Предстои творчески уъркшоп, в подготовка е и конференция, свързана с творчеството на Петя, а къщата-музей ще посреща посетители, освежена още в началото на юни. Това прави годината специална“, каза при откриването на церемонията по награждаване на победителите зам.- кметът по култура и спорт на Бургас Диана Саватева.

Писателят Янчо Чолаков връчи специалната награда на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов” на Спас Москов от СУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Редакторът на бургаското литературно списание "Море" Иван Сухиванов обяви и връчи специалните награди на списанието на най-добре представилите се бургаски участници и обеща публикации на техните творби в следващия брой на изданието.

Специални награди бяха връчени от представители на Регионалното управление на образованието и вестник „24 часа”.

В тазгодишното издание на конкурса участваха 182 автори от цялата страна. Връчени бяха по три награди за поезия и проза, както и по пет поощрителни във всеки от разделите. Наградените творби са публикувани в сборника „Петя – пристан зелен“.

Журито тази година беше с председател писателката Кристин Димитрова и членове - проф. Амелия Личева, Петър Чухов, Мартин Колев и Росен Друмев.

За доброто настроение се погрижиха харизматичните водещи – актьорите Никола Парашкевов и Пепа Николова.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 719 Последна промяна: 22:26:22, 16 май 2022