Детски авторски спектакъл ще бъде представен преди Цветница в Куклен театър - Бургас

Сряда, 29 Март 2023
Публикувано от: Стефан Минчев
Детски авторски спектакъл ще бъде представен преди Цветница в Куклен театър - Бургас

Никога няма да откриеш дъга, ако гледаш надолу, казва Чарли Чаплин. Не минавай под дъгата! – предупреждават възрастните. А какво знаят децата за дъгата, ще научат зрителите на спектакъла „ЗУНКА – дъгата на Странджа“. Той ще се играе на 7 април 2023 г., от 18 часа, в Държавен куклен театър - Бургас.

Това е истински детски авторски театър, създаден от малките творци на четири читалищни любителски състава. Магичната история, станала основа на драматургичния текст, е измислена от участниците в литературно студио „Митични птици“ към НЧ „Любен Каравелов 1940“ с ръководител Роза Боянова. Творчески съмишленици и актьори в представлението са деца от Театрална формация „Усмивка“ – НЧ „Фар 1946“ и Театрален състав „Светулка“ при НЧ „Светлина 1939“ – Поморие с ръководител Румяна Кралева. Музикалните изпълнения са на странджанските славеи от фолклорна формация „Тракийче“ към НЧ „Любен Каравелов 1940“ с ръководител Пенка Петрова, а декорите и костюмите са изработени от малките художници в Ателие за рисуване и приложни изкуства към НЧ „Просвета 1927“ с ръководител Вили Колева.

Режисьор на спектакъла е Христо Хр. Симеонов.

Документален филм на оператора Христо Димитров – Хиндо ще разкаже за творческия процес по спектакъла, започнал с пленер в с. Бродилово през септември миналата година, където малките творци се срещат с природата, местните традиции и бит, с живите легенди и фолклора на Странджа планина – нестинарката леля Веса, певиците от селското читалище, възрастните разказвачи на мистични истории за дъгата, луната и иманярите, за почитта към светците.

Проектът „Зунка – дъгата на Странджа“ се реализира от НЧ „Любен Каравелов 1940“ – Бургас, с финансовата подкрепа на НФ „Култура“ по програма „Възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“ 2022.

Вход с покани.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1775 Последна промяна: 11:59:28, 30 март 2023