Димитър Николов представи потенциала на Бургас пред посланици на страни от Арабската лига

Размер на шрифта: A A A Назад
Понеделник, 15 Май 2023
Публикувано от: Димитър Шишманов
Димитър Николов представи потенциала на Бургас пред посланици на страни от Арабската лига

Кметът Димитър Николов представи пред ръководителите на дипломатически мисии на Мароко, Саудитска Арабия, Египет, Кувейт, Ирак и Сирия потенциала на Бургас и възможностите за сътрудничество между страните в сферата на икономиката, туризма, енергетиката и търговията.

На срещата присъства главният секретар на Съвета на арабските палати, който представлява бизнеса в 22 държави.

Визитата се осъществи по покана на кмета Николов. В нея участва и бившият министър на туризма в периода 2014 – 2020 година Николина Ангелкова. Тя подчерта, че Бургас е град със стратегическо значение в Югоизточна България, има добра транспортна свързаност и че през последните години е постигнал голям напредък в развитието на туризма и привличането на инвестиции.

В хода на разговорите Димитър Николов подчерта, че Бургас води активна политика в сферата на образованието във всички негови нива. В града има 4 университета, а училищата са с най-голям брой СТЕМ кабинети в страната, в които знанията се преподават на учениците с помощта на компютърни технологии.

Николов изтъкна, че Бургас разполага с голям брой професионални гимназии, които подготвят кадри за нуждите на бизнеса и местната икономика. Обучението в тях се осъществява по иновативни програми, които следват съвременните тенденции в образованието.

Бургас разполага с бърза и удобна транспортна връзка както със София, така и с други важни точки в страната, което улеснява търговията и създава добри условия за инвестиции. Важна роля в това отношение изпълняват пристанището и летището.

По време на работната среща бяха представени туристическите комплекси и природните дадености на региона.

От своя страна посланиците на страни от Арабската лига определиха Бургас като град с добър потенциал за развитие на отношенията в сферата на туризма, търговията и индустрията. По време на посещението си в Бургас те ще участват в бизнес форум, който ще се проведе в Индустриалния парк в морския град.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 926 Последна промяна: 10:07:28, 16 май 2023