В Деня на Тракия всеки бургазлия може индивидуално да поднесе цвете при военните паметници в града

Петък, 26 Март 2021
Публикувано от: Стефан Минчев
5016.jpg

* Разгледайте виртуално музейната изложба, посветена на Балканската война

 

На 26 март честваме Деня на Тракия и се прекланяме пред подвига на българските воини, загинали в сраженията за превземането на Одринската крепост през Балканската война (1912-1913 г.).

Това е един от най-значимите успехи в нашата военна история. В резултат на победата при Одрин, към държавата са присъединени изконни български земи.

„На този ден отдаваме и своята признателност към тракийските бежанци, намерили подслон в пределите на България, запазили родовата си памет, допринесли за съхранението на българската култура и духовност. Много от тях са намерили своя последен дом в Бургас. Поздравявам техните днешни наследници и им желая да бъдат здрави!“, каза кметът Димитър Николов.

Още от 20-те години на ХХ век тракийските дружества по места честват Деня на победата край Одрин. Община Бургас, заедно с местните организации, редовно отбелязва този ден с полагане на венци и цветя при паметника на „24-ти Черноморски пехотен полк“ пред Военния клуб и паметниците на капитан Петко войвода и Георги Кондолов в Приморски парк, както и с други тематични събития.

Тази година, поради сложната епидемиологична обстановка в Бургас и страната, организирани мероприятия на открито няма да има. Всеки бургазлия, който желае, може да засвидетелства своята признателност, като положи цвете при паметниците в индивидуален акт.

Но пък с виртуална разходка из Историческата експозиция на РИМ - Бургас през фейсбук страницата на музея, можете да се запознаете с изложбата „Бургаският укрепен пункт по време на Балканската война 1912 – 1913 г.“. Чуйте във видеото разказа за събитията на историка Яна Иванова: 

 

https://www.facebook.com/burgasmuseums

 

Изложбата представя оригинални документи, снимки и военни дневници, които показват един по-различен аспект на военновременното ежедневие. Акцентът е поставен върху създаването и функционирането на Бургаския укрепен пункт. Той изпълнява нелеката задача да организира отбраната на черноморското крайбрежие от Обзор до Инеада. За всичко това е почерпена информация от личния архив на майор Христо Попов, помощник - комендант на пункта по това време.

 

* На снимката, публикувана в сайта Lost Bulgaria: генерал Никола Иванов (в центъра), командващ Втора армия, и неговият генерален щаб с началник генерал Никола Жеков (вдясно от ген. Иванов) пред Одрин, на брега на р. Марица, октомври 1912 г.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 2311 Последна промяна: 14:26:26, 26 март 2021