До дни започва кандидатстването по проекта за подмяна на старите печки в „Долно Езерово“

Сряда, 3 Февруари 2021
Публикувано от: Мариета Ханджиева
_DSC0587.JPG

До дни ще стартира подаването на документи за подмяна на старите печки на твърдо гориво с нови екоуреди в квартал „Долно Езерово“.

Инициативата се осъществява по проект на Община Бургас за намаляване на замърсяването с фини прахови частици, които се генерират от битовото отопление на дърва и въглища.

Проектът предвижда всяко домакинство от бургаския квартал да има възможност да кандидатства за безплатна подмяна на старата печка с нов отоплителен уред. От тази възможност може да се възползват над 2280 домакинства.

Непосредствено преди старта на процедурата за кандидатстване по проекта ще бъде съобщено как ще се осъществява подаването на документи.

Основна цел на проекта е подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на община Бургас чрез намаляване емисиите на фини прахови частици с източник битово отопление с твърдо гориво.

Чрез изпълнението на дейностите за осигуряване на нови отоплителни уреди на екологично гориво за домакинствата се надгражда системата от мерки на Община Бургас за подобряване качеството на атмосферния въздух.

Проектът "Намаляване на замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици в кв. Долно Езерово, гр. Бургас" се финансира по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезиония фонд.

След месец май ще започне приемът на документи по основната фаза на другия проект на Община Бургас за подмяна на стари печки на дърва в Централна градска част, квартал „Възраждане“ и комплексите „Лазур“, „Братя Миладинови“ и зона Г на „Меден рудник“. До този момент при изпълнението на пилотната фаза са подменени безплатно отоплителните уреди в 89 домакинства. В следващия етап това ще се случи и в други 1914 домакинства от съответните райони на града.

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 4158 Последна промяна: 16:54:52, 03 февруари 2021