Документалният филм „Директна цел- България“ ще бъде показан на 16 април в Културен дом НХК

Размер на шрифта: A A A Назад
Понеделник, 15 Април 2024
Публикувано от: Мариета Ханджиева
Документалният филм „Директна цел- България“ ще бъде показан на 16 април в Културен дом НХК

Филмът „Директна цел- България“ проследява въздушната борба за защита на суверенитета на българското небе и земя в периода от 1912 г. до 1945 г. с акцент върху англо-американските бомбардировки през Втората световна война. Той ще бъде показан на 16 април, от 19.00 часа, в Културен дом НХК.
Режисъор на документалния филм е Радослав Илиев, сценарист е проф. Димитър Недялков, оператор Николай Илиев. Музиката е на Георги Стрезов.
Филмовият разказ с болка и съпричастност ни прави свидетели на драматични събития, пречупени човешки съдби и унищожени животи в името на политическия и военен триумф. Невероятен е героизма на шепата български пилоти, опитали се да защитят народа и Родината си, за да преживеят след това репресиите, унижението и забравата на новата власт.
С множество архивни кинокадри, игрални възстановки, анимации, документи, фотоси и анализи на процеси в политиката и военното дело се проследява историята и най-ярките събития от въздушната война. Филмът изследва битките в българското небе по време на Балканската и Първата световна войни.   Основни акценти са мащабните наказателни действия на англо-американската авиация по време на Втората световна война и по-конкретно в периода на 1943-1944 г. Тази война от българските политици е наречена „символична“. Цената на тази символика е за сметка на българския народ и българските пилоти в една епична борба за оцеляването на нацията от армадите на влитащите бомбардировачи.
Българската държава заплаща варварската кампания на съюзниците с живота на 4208 и нараняването на 4744 основно граждански лица. Безвъзвратна е загубата на българското национално и общочовешко културно достояние – унищожени са обществени и лични библиотеки, творби и архиви на писатели, художници и композитори, историци, етнографи и други учени. Изгарят безценни произведения на изкуството, архитектурата и паметници на историята на българите. Материалните щети за българската нация са оценени на над 24 милиарда лева. 

Билети  се продават на каса НХК (Тел: 0894 898098).
 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 766 Последна промяна: 14:10:58, 15 април 2024