Две интересни изложби ви очакват в залите на новата библиотека днес

Размер на шрифта: A A A Назад
сряда, 12 май 2021
Публикувано от: Анелия Казакова
Две интересни изложби ви очакват в залите на новата библиотека днес

 

Експозициите GREY SCALE и „Керамика и дизайн на порцелан и стъкло в НХА” ще бъдат представени днес в изложбените зали на Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Вернисажът е днес, 12 май, от 16.00 до 19 часа.

 

Изложбата Greyscale е подредена на първия етаж и включва творби на двадесет български художници. Техните произведения са създадени чрез средствата на различни печатни техники (литография, суха игла, офорт, акватинта, инталио, дигитален принт и др.).

Сред авторите са едни от най-разпознаваемите имена от съвременната българска графика – Йохан Йотов, Димо Колибаров, Десислава Христова, Емануела Ковач, Васил Колев – Васило и Бранко Николов.Някои от тях са преподаватели в графичния департамент на Националната художествена академия в София.

В същото време кураторската селекция предлага и автори, които работят в различни области – от живопис до концептуално или дигитално изкуство. Много от тях са свързани с развитието на сцената на алтернативното българско изкуство през 80-те години на миналия век като Сашо Стоицов, Георги Ружев, Нина Ковачева, Валентин Стефанов. Други са били част от важни неоконцептуални групи през 90-те, сред които Генади Гатев, Росен Тошев, Иван Кюранов, Расим, Свилен Стефанов, Венелин Шурелов.

Куратори са Десислава Христова и Свилен Стефанов.

Изложбата на преподаватели и студенти от катедра „Керамика и дизайн на порцелан и стъкло“ е подредена на 4 етаж. Експозицията представя работи на преподавателите от катедрата – керамични произведения, творби от порцелан и стъкло и дипломни проекти, показани чрез фотографии, на студенти завършили през последните години.

 

През годините в специалност „Керамика“ са редица значими преподаватели, като проф. Стоян Райнов, проф. Венко Колев, Георги Коларов, проф. Красимир Джидров, проф. Ивана Енева, които утвърждават специалността като една от водещите в НХА. В продължение на своето развитие в годините специалността създава редица изтъкнати творци, използващи керамиката като изразно средство – Здравко Манолов, Антонина Конзова, Йова Раевска и други.

Днес обучението по специалността е съобразено със съвременните аспекти на керамичното изкуство, базирано на индивидуалната артистична практика. Основната цел на обучението е подготовката на специалисти в областта на съвременната художествена керамика и на съвременните изкуства, предназначени за публична среда, на създаването на уникални авторски серии на керамични предмети, както и придобиването на задълбочени знания в областта на керамичната технология. Специалността разполага с добре развита технологична и материална база, позволяваща реализацията на всякакви уникални търсения в областта на съвременната керамика.
 

Преподаватели: проф. Божидар Бончев, доц. Мартин Петков, доц. д-р Момчил Мирчев, гл. ас. д-р Яна Юнакова, гл. ас. д-р Надя Текнеджиева, ст. преп. д-р Росен Тошев

 

Специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“, част от катедра „Керамика и дизайн на порцелан и стъкло“ към Национална художествена академия - София.

Специалността е с 50-годишна история, като е основана с цел изграждане на кадри в областта на дизайна на фина керамика и стъкло, за нуждите на силикатното производство. През годините направлението преминава през трансформации, следващи съвременните тенденции, стигайки до интериорни дизайнерски решения и овладяване на архитектурата.

„Дизайн на порцелан и стъкло“ е комплексна специалност със структура, в която функционират две направления – „Порцелан и фина керамика“ и „Стъкло“, между които е изградена всестранна интеграция.

Специалността е единственият в страната център за подготовка на висококвалифицирани художници – дизайнери в проектантски студиа и производствени предприятия за порцелан, фина керамика и стъкло. Ателиетата разполагат с богата база, позволяваща работа с почти всички класически и най-съвременни техники. Нашите студенти изучават засилено компютърно 3D проектиране и особеностите на 3D принтирането при изграждането на модели при работата им към двете основни направления. Катедрата разполага с технолози, доказали се като водещи специалисти.

 

Преподаватели: проф. Георги Георгиев, проф. Митко Динев, проф. Йордан Стоянов, инж. д-р Васил Харизанов, гл. ас. д-р Красен Троански, ас. д-р Елизар Милев, преп. Борислав Коруджиков

 

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 723 Последна промяна: 16:09:49, 12 май 2021