„Фердинандеум" на проф. Петър Стоянович ви очаква в книжарница „Хеликон“

Размер на шрифта: A A A Назад
Сряда, 21 Септември 2022
Публикувано от: Стефан Минчев
„Фердинандеум

Вчера проф. Петър Стоянович представи книгата си „Фердинандеум“ за първи път пред бургаска публика. Това се случи в новата книжарница „Хеликон“ на ул. „Александровска“ 51. Тя се оказа тясна да побере желаещите да видят и чуят на живо сладкодумния Петър Стоянович. Сред гостите на събитието бяха кметът Димитър Николов, заместникът му Диана Саватева, Любен Дилов - син. В представянето на „Фердинандеум“ се включиха именитите историци проф. Милко Палангурски и проф. Веселин Янчев.

Книгата вече е налична в книжарниците, така че можете да я закупите на място или да я поръчате за доставка. Тя проследява модернизацията на България от 1887 г. до 1912 г. В масивния си труд Петър Стоянович описва развитието на страната от Освобождението до Балканската война. Минавайки през армията, архитектурата, инфраструктурата, културата и изкуството, авторът навлиза и в личния живот на Фердинанд, хвърля светлина върху семейството му, върху предпочитанията и дори върху пороците му. Разказът върви леко, езикът е жив и образен.

„Фердинандеум“ е единствената досега книга за мирните години на цар Фердинанд, поставил начало на европеизацията на България преди 150 години.

„Тази книга е венецът на едни дългогодишни мои изследвания, които намериха публикации в отделни по-малки книги, но това сега е увенчаването на този труд“, коментира проф. Стоянович.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1061 Последна промяна: 10:46:46, 21 септември 2022