Фестивал за съвременни изкуства „ВОДА“ и Театър на сетивата търсят доброволци за пърформанс

Размер на шрифта: A A A Назад
сряда, 04 август 2021
Публикувано от: Мариета Ханджиева
Фестивал за съвременни изкуства „ВОДА“ и Театър на сетивата търсят доброволци за пърформанс

Фестивал за съвременни изкуства „ВОДА“ и Театър на сетивата търсят доброволци за участие в сетивен пърформанс в градска среда -  “Вътрешни градски пейзажи”. Арт инициативата ще се проведе от 7 до 12 септември в рамките на тазгодишното издание на фестивала "Вода", който се организира от танцова компания "Дюн" в Бургас.

Сетивните градски пътувания представят една необичайна гледна точка към града и неговите измерения. Пътувания, в които се достига по-голяма дълбочина на осъзнаване и преосмисляне на пространството вън и вътре в нас. Пътувания, в които си едновременно воден и водещ в лабиринт от символи и образи в самата тъкан на града, където сградите стават декори, а минувачите актьори в едно своеобразно представление, случващо се единствено ТУК и СЕГА.

Създадени от „Театър на сетивата София“ и Институтът за изследване на Тишината, сетивните градски пътувания се случват ОТВЪД ДУМИТЕ като същевременно въвличат и провокират всичките сетива на участниците (зрение, обоняние, слух, осезание и вкус).

Това са пътувания за експериментатори, за откриватели и за всички, които търсят поетичното измерение на живота около нас. Пътувания, които ти помагат да забавиш темпото, да спреш времето и дори да се изгубиш напълно. Колко далеч ще стигнеш, зависи от теб.

Сетивните градски пътувания се случват на предварително определени дати, а маршрутът им е тайна, която се разкрива само на пътуващите. Това са сетивни преживявания за група от макисмум 12 човека, които в зависимост от формата си траят между два и четири часа.

Проектът предвижда артистите от екипа на „Театър на сетивата София“ да проведат 5-дневно обучение в методите на сетивния театър с местни артисти, младежи и доброволци, които заедно да се впуснат в серия от творческо - изследователски сесии в градското пространство. Един от методите за изследване ще бъде чрез практиката сетивни градски пътувания, разработена от Театър на сетивата София. Чрез тях средата се преживява и усеща със затворени очи и отвъд думите - само чрез долавяне на аромати, звуци, докосване на повърхности, дочуване на разговори на минувачи и осъзнато наблюдение на динамиката и движенията на жителите на града. Така събраният материал под формата на истории, видео, фотографии, музика и рисунки ще бъде трансформиран и представен в общ интерактивен пърформанс, в който публиката да преживее един въобразен, вълшебен и в същото време истински образ на Бургас.

За изграждане на спектакъла организаторите търсят 10 доброволци от Бургас.

Изисквания към кандидат-доброволците са:

- Очакваме чувствителни, присъствени, интуитивни, креативни, иновативно мислещи, прецизни, умеещи да се движат точно във времето хора (възрастта не е основен критерий), с уникален набор от артистични и/или технически умения (колкото по-необичайни толкова по-добре).

- Да се включат в творческия процес, репетициите и представянето на спектакъла пред публика за целия срок на проекта – от 7 до 12 Септември 2021 г. като заетостта е целодневна.

- Ако се разпознавате в това описание, изпратете кратко представяне на себе си, артистично портфолио (ако имате такова) и защо искате да се впуснете в това приключение. Не забравяйте да ни напишете и контакти за връзка. Очакваме кандидатурите ви на [email protected] до 25 Август 2021 г.

Селектираните участници – до 10 души, ще преминат през безплатно обучение в методите на сетивния театър с екипа на „Театър на сетивата София“ – пионери в развитието на този жанр у нас. Те ще получат и символично възнаграждение за участието си в спектакъла, представляващо процент от продадените за спектакъла билети, както и безплатен достъп до всички събития на фестивала “ВОДА” 2021.

Фестивал за съвременни изкуства  “ВОДА”2021 се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Национален фонд "Култура".

 

Повече инфо за „Театър на сетивата София“ и реализираните от тях проекти, можете на намерите на www.sensorytheatresofia.com

Повече за “ВОДА” 2021 тук: https://www.facebook.com/waterfestburgas

И тук: https://www.youtube.com/channel/UCACph3V1c8LDeajPe3am-HA

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1488 Последна промяна: 15:20:18, 04 август 2021