Фестивалът „София филм фест на брега” откри емоционално своето 21-во издание в Бургас

Петък, 31 Март 2023
Публикувано от: Анелия Казакова
Изображение 1060192
*Като на кино:Баща и син правят премиерите си в Културен дом НХК в Бургас с 40 години разлика
 
Емоционално бе откриването на 21-вото издание на „София филм фест на брега” в Бургас. Гостите се насладиха на българския филм "Изкуството да падаш", който преди броени дни печели Наградата на публиката на фестивала в столицата. Лентата е дебют на режисьора с бургаски корени Орлин Милчев. Веднага след края на прожекцията публиката се срещна и с екипа на продукцията.
„Може да приемете, че по време на „София филм фест на брега” и аз съм бургазлия”, каза основателят на фестивала-майка "София филм фест" Стефан Китанов, който бе в компанията на заместник-кмета по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Йорданка Ананиева, програмният директор на „София филм фест на брега” - проф. Георги Дюлгеров и Кристина Ингилизова от "Арт фест".
„Радвам се, че аз ще предам поздравите на кмета Димитър Николов към всички вас. Този фестивал се е провеждал на различни места – и в кино „Тракия”, и в театъра, и в Кукления театър, но има нещо , което във времето не се промени, и това го прави устойчив, а именно – екипът. Това е събитие, което има своята вярна публика , но привлича и нова. Тези дни са празник за всички почитатели на седмото изкуство”, сподели в приветствието си зам.-кметът Йорданка Ананиева.
Програмата на фестивала включва 22 пълнометражни и 14 късометражни филма, както и един, пригоден за хора със зрителни проблеми. В съпътстващата програма е още провеждането на "Киноклас", воден от режисьора Надежда Косева, представяне на книгата на проф. Георги Дюлгеров "Биография на моите филми - част II", както и литературно четене на победителите от националния литературен конкурс "Морето" през годините. Предвидени са и срещи с част от авторите на филми.
"Разбира се, не мога да не спомена имената на хората, с които преди толкова години започнахме фестивала в Бургас - неговата душа Йорданка Ингилизова и съпругът ѝ Георги Ингилизов, които за съжаление вече не са сред нас, но пък делото им достойно се продължава от техните дъщери - Александра и Кристина Ингилизови", отбеляза още проф. Дюлгеров. Той припомни още, че и тази година, по традиция, публиката ще има възможност да гласува за филмите след всяка прожекция и по този начин да стане съучастник в определянето на носителя на Наградата на публиката. Той ще получи една от двете статуетки "Сребриста чайка", дело на скулптора Никола Станчев. Другата статуетка "Сребриста чайка" се дава от Община Бургас и ще бъде връчена от жури с председател проф. Георги Дюлгеров и членове Александра Ингилизова, Диана Саватева, Лорис Мануелян, Мария Бенчева, Христо Димитров-Хиндо, Слади Георгиев, Стефани Райчева и Катерина Ламбринова.
 
"Бургас е изключително специален град за мен. Това е градът на моите родители - на майка ми и на баща ми. Градът, в който като дете всяко лято прекарвах по три месеца при баба и дядо. Вълнението за мен също е двойно. От една страна, защото проф. Дюлгеров го гледа, а от друга, защото в същата тази зала преди около 40 години се е случил още един дебют - дебютният спектакъл на баща ми "Генезис"”, заяви Орлин Милчев, който е син на театралния режисьор Милчо Милчев .
Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1331 Последна промяна: 11:02:08, 03 април 2023