Филиалът на Софийския университет в Бургас откри своята първа академична година

Понеделник, 2 Октомври 2023
Публикувано от: Анелия Казакова
Изображение 1066657

Филиал Бургас на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ откри своята първа академична година. Разкриването на изнесената структура съвпада с отбелязването на 135-годишнината на най-големия учебен и научноизследователски център в страната.

„Днес е знаменателен ден - откриване на първия филиал на първия български университет в първия по обичаност град на България. Раждането на филиала беше белязано от предизвикателства и отне години. Времето беше необходимо, за да се избистри постепенно представата на всички включени в начинанието страни за това какво трябва да представлява тази дръзка нова структура. Днес сме свидетели на това как тя придоби форма и прави първите си крачки в академичния живот.“ – каза в обръщението си директора на Филиал Бургас проф. д-р Теодор Седларски.

Празничната церемония по откриване се проведе в двора на Културен дом НХК. Студентският химн “Gaudeamus Igitur” прозвуча в изпълнение на камерния хор на катедра „Музика и мултимедийни технологии“ при Факултета по науки за образовнаието и изкуствата. Водосвет за здраве отслужиха представители на бургаското духовенство.

„В момента присъстваме на исторически момент. За първи път в многогодишната си история Софийският университет стъпва на морския бряг. Благодаря на ректора и академичнoто ръководство, че подадоха ръка на бургаския порив на Община Бургас за откриване на тези нови хоризонти. Изминахме дълъг път. За един съвременен град са важни смелите му мечти, а те са свързани с бъдеще, развитие и перспективи. За това разчитаме на  младите хора, които ще се създават тук. Убеден съм, че този филиал ще носи само радост и статут на самочувствие на град Бургас. “ – сподели в приветствието си г-н Димитър Николов.

През 2023/2024 година във филиала ще се подготвят студенти по специалности от професионално направление „Музикално и танцово изкуство“ за придобиване на образователно-квалификационни степени „бакалавър“ и „магистър“ и по специалности от професионално направление „Религия и теология“ за придобиване на степен „Магистър“. По време на откриването първите студенти получиха студентските си книжки.

Бургаският филиал на СУ се помещава в няколко пространства в града - в морската градина, в Конгресния център и в НХК, където вече се работи по организацията на конференции с национално и международно значение, филмови прожекции, концерти на млади таланти, публични лекции, представяне на книги и нови изследвания, духовни беседи. Те са отворени за бургаската общественост, която винаги е поканена да надниква в пространствата за нещо предстоящо, да предлага теми от интерес и учебни програми, които би искала да се провеждат в града.

Събитието уважиха още проф. д-р Севдалина Турмнаова, началникът на Регионално управлние на образованието Петя Петрова, заместник областният управител Владимир Крумов, Агатополският епископ Йеротей, зам.-кметовете Диана Саватева и Йорданка Ананиева, доц. Димо Колибаров-директор на НХА-Филиал Бургас, общественици, представители на културните институции и образованието в Бургас.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 6625 Последна промяна: 14:18:55, 03 октомври 2023