Фолклорните ансамбли „Тракия", „Пирин“ и „Странджа“ с общ концерт в Бургас на 10 юни

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 9 Юни 2023
Публикувано от: Стефан Минчев
Фолклорните ансамбли „Тракия

* Посветен е на 100 години от рождението на проф. Кирил Дженев

 

„Танците на българина“ е заглавието на спектакъла, който ще събере в едно ансамблите „Тракия“, „Пирин“ и „Странджа“. Тази събота, 10 юни 2023 г., най-добрите български народни танцьори, певци и музиканти ще излязат на сцената в Летния театър на Бургас, за да почетат проф. Кирил Дженев – един от основоположниците на сценичната фолклорна хореография у нас. Началото е в 19.30 часа.

В програмата ще видим и чуем знакови танци, дело на прочутия хореограф. Професор Дженев (1922 – 2006) е създател на над сто танцови произведения, като творчеството му става фактор, който влияе върху изкуството на неговите съвременници и последователи. Той е хореограф в Държавния ансамбъл за народни песни и танци - София още от неговото основаване през 1951 г., а през 1970 г. става хореограф в Ансамбъл „Пирин“ – Благоевград. Най-яркото му дело е създаването на Държавен фолклорен ансамбъл "Тракия" - Пловдив през 1974 г.

Паралелно с хореографската си дейност, проф. Дженев се занимава и с научна работа. Издава сборника "Български сценични танци", участва като съавтор в написването на „Терминология на българската хореография“, "Теория за строежа на движенията" и "Универсален танцопис". Автор е на учебника "Кинетография" или Танцова партитура – новаторска система за описване на танцовите движения на цялото тяло върху петолиние, успоредно с нотописа. Проф. Кирил Дженев е един от най-изтъкнатите педагози-хореографи на България. Преподава в Държавното хореографско училище още от създаването му. През 1974 г. полага началото на специалността "Хореографска режисура" в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство град Пловдив.

Спектакълът „Танците на българина“ ще представи класически образци на фолклорната ни школа - от танца, през музиката и вокалното майсторство, до красивите и пищни костюми.

* При закупуване на 6 и повече билета от всяка ценова категория, се дава отстъпка 5 лв. върху цената на всеки един билет. Децата до 7 години влизат безплатно, но без право на седящо място.

 

* Билети:
https://www.eventim.bg/bg/bileti/tancite-na-blgarina-burgas-leten-teatr-607752/event.html
и каса „Часовника“ (“Арт ателие”)

 

 

 

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1791 Последна промяна: 11:21:30, 09 юни 2023