Георги Динев подрежда изложба в Бургас навръх Никулден

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 2 Декември 2022
Публикувано от: Анелия Казакова
Георги Динев подрежда изложба в Бургас навръх Никулден

* Три портрета имат специално място – на Жорж Брак, който скъсва вековната традиция на Ренесанса, на големия музикант Митко Семов и скулптора Георги Чапкънов - Чапа

Великолепна изложба ще представи директорът на бургаската художествена галерия „Петко Задгорски” – Георги Динев. Уважаваният майстор ще подреди 12 непоказвани платна голям формат навръх Никулден, 6 декември. Експозицията ще очаква своята публика с вернисаж от 14.00 до 18.00 часа в галерия „Неси”.

Авторът ще представи натурални пейзажи, изпълнени с акрил и молив върху платно. Те са изработени специално за пространството на галерията. Динев остава верен на утвърдения през годините почерк, но ще зарадва ценителите и с нови интересни провокации.

Специален акцент в експозицията са три портрета – на Жорж Брак, когото Динев приема като естет, основоположник на кубизма, чиито идеи и модернизъм му въздействат още като ученик. Другият портрет е на Георги Чапкънов – Чапа. Картината е направена по лична фотография на Динев, който често е посещавал популярния скулптор в ателието му, попивал е от работата и възгледите му. Картината носи заглавието „Разказвачът на истории”.

Музикантът и голям приятел на художника - барабанистът и джазмен Митко Семов, е вдъхновил автора за третия портрет.

„Не може да портретуваш личност, на която не се възхищаваш”, казва Динев.

В жанрово отношение самият автор определя творчеството си като магически реализъм. Творбите му не са с еднозначна символика. Платната му носят приказност, детски идеализъм, изчистено въздействие без тежки внушения. Отделено е особено внимание както на формата, така и на цветовете, за да се предаде посланието.

Картините му са създадени, за да носят светлина и позитивни емоции на собствениците си.

В последните години най-големият творчески заряд идва от четирите му внучета – най-големият, в 5 клас, двете първокласнички близначки и най-малкият, на 6 години. Тяхната жизнерадостност, чиста обич и непринуденост са онзи мощен двигател за чиста творческа енергия.

Динев споделя, че има своите специални моменти с малките си внучета и често рисуват заедно - смесват цветове, подбират хартия, четки. Вижда потенциала им и това е голяма гордост за него.

Изложбата ще може да се посети до края на декември.

Георги Динев е роден в Бургас, завършва художествената гимназия в Казанлък, а висшето си образование във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” със специалност „Живопис“. От 1987 г. досега има повече от 40 самостоятелни изложби в градовете: Бургас, Варна, София, Пловдив, Стара Загора, Шумен, Русе, Казанлък, Кърджали, Поморие и други градове в България, както и в Германия, САЩ, Русия, Турция. Неизброими са и участията му в общи изложби по цял свят от 1984 г. насам. Номиниран многократно в редица национални и международни конкурси, носител на наградата на Съюза на българските художници от „Международното биенале на миниатюрата“ (2011 г.), наградата за графика на Алианц България (2011 г.), Художник на годината (2016 г.). Работи в областта на живописта, графиката и иконописта.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 981 Последна промяна: 15:25:30, 02 декември 2022