Георги, Дора и Анастас Славчеви стават част от Дните на австрийската култура

Размер на шрифта: A A A Назад
Сряда, 6 Юли 2022
Публикувано от: Димитър Шишманов
Георги, Дора и Анастас Славчеви стават част от Дните на австрийската култура

Вдъхновени от оригиналните пиеси на Рахманинов за 6 ръце на 1 пиано, семейство Славчеви ще представят този необикновен ансамбъл пред публиката на 6 юли от 19:30 часа в Експоцентър „Флора“.

„Пианист от международен мащаб”, „очарователно разностранен талант”, „от световния пиано елит” – това са някои от отзивите, с които пресата възхвалява музицирането на Георги Славчев. „Нещо повече, той не само свири на пиано, а същевременно се идентифицира с музиката, вдъхва живот на композициите и ги превръща по впечатляващ начин в изключително преживяване за слушателя.”

Лауреат на многобройни международни конкурси, носител на artist diplom от Cleveland Institute of Music, доктор на музикалните изкуства от University of Southern California – Лос Анжелес, Георги Славчев концертира на три континента в най-престижни зали, включително в Карнеги хол. Солира на европейски и американски оркестри, в това число и на Кливландския симфоничен оркестър. Георги Славчев е обявен в САЩ за „чужденец с изключителни постижения в изкуствата” – признание за много малък процент изтъкнати артисти.

Георги Славчев композира вокални и инструментални пиеси, филмова музика, като използва традиционни акустични инструменти, както и най-новите електро-акустични средства. Автор е на химна на град Пловдив и е отличен с първа награда в конкурса за композиция „7/8”.

Пиано дуо Дора и Анастас Славчеви започва концертната си дейност през 1977 г. Утвърдили се като водещо клавирно дуо в България, те концертират с голям успех в Германия, Италия, Испания, Полша, Чехия, Русия, Гърция, Турция, Куба, САЩ, Япония и др. Осъществили са повече от 100 световни премиери на български и чуждестранни произведения, повечето от които посветени на дуото. Носители са на най-престижните награди за музикално изпълнителско изкуство (Кристална лира на СБМТД, Кристален знак на СБК, Златно перо на Радио FM Classic и др.)

Вдъхновени от оригиналните пиеси на Рахманинов за 6 ръце на 1 пиано, семейство Славчеви представят този необикновен ансамбъл пред публиката от 2003 г. Впечатлени от широките възможности на музикалния изказ на един инструмент и насърчени от интереса и ентусиазма на слушателите, редица композитори създават и посвещават своите произведения на триото. Тази впечатляваща и забавна форма на камерно музициране е приета с бурни аплаузи в България, Германия, Полша, Русия, САЩ и др.

Зала 2 на Експозиционен център „Флора“

Билети: 10.00 лв. /редовен/ и 5.00 лв. /за учащи и пенсионери/;

На касите на Часовника и Експозиционен център „Флора“.

За информация: 0882 12 10 01

Организатори на ДНИ НА АВСТРИЙСКАТА КУЛТУРА И ИЗКУСТВО В БУРГАС са Община Бургас и Австрийско посолство София.


 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 428 Последна промяна: 15:14:14, 08 юли 2022