Голямата награда на Десетия литературен конкурс на „Алеф” е участие в международен форум в Израел

Сряда, 4 Януари 2023
Публикувано от: Радостин Рачев
Голямата награда на Десетия литературен конкурс на „Алеф” е участие в международен форум в Израел

Победителят в десетото издание на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” ще бъде награден с участие в международен младежки форум в Израел. Пребиваването му там ще бъде осигурено и финансирано от Център „Алеф”.

След тригодишно прекъсване Център „Алеф” възстановява голямата награда на литературния конкурс и ще даде възможност на още младежи да представят България на международни форуми в Израел. От 2017 до 2019 г. трима младежи – Мануил Касабов от Русе, Моника Митова от Благоевград и Стела Николова от Бургас, носители на първите места в надпреварата, участваха в международни конгреси за млади лидери в експерименталното училище Хакфар Аярок.

Ограниченията заради ковид пандемията между 2020 и 2022 г. наложиха прекъсване на тази традиция. Сега тя е възобновена, победителят в десетото издание на конкурса ще бъде награден с участие в друг международен младежки форум, организиран в Израел.

Конкурсните творби – художествени разкази или видео разкази, се приемат на [email protected] до 2 февруари 2023. Два месеца преди крайния срок десетки ученици вече заявиха желание да се включат в надпреварата.

Тази година темата на конкурса е ”История за мрак и светлина”. Десетата литературна надпревара е посветена на 80-та годишнина от спасяването на евреите в България от лагерите на смъртта на хитлеристка Германия. За юбилейното издание на конкурса „Алеф” разшири състезателните категории. Освен за написването на най-добър художествен разказ, младежите могат да се състезават и за създаването на най-добър видео разказ. Със средствата на художествената литература или с похватите на киното /чрез видео разказ/ участниците трябва да представят безпрецедентния акт на спасяване на българските евреи по време на Холокоста, като е желателно е да стъпят на автентични истории.

Конкурсът е насочен към учениците от VІІІ до ХІI клас в България, Европа и Израел. До момента, за девет години, в него се включиха над 1500 младежи от България, Австрия, Полша, Германия, Израел, Словакия, Полша, Украйна, Латвия, Унгария.

През 2023 г. отново всички номинирани автори ще бъдат поканени за участие в Международен младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение” на разноски на организатора - Център „Алеф”, заелите призови места ще получат парични награди, а носителят на първа награда ще участва в международен младежки форум в Израел.

Конкурсът се провежда с любезното съдействие и финансовата подкрепа на Община Бургас.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1532 Последна промяна: 14:21:44, 04 януари 2023