Готова е новата алейна мрежа до блок „Поморин“, очаква се доставка на пейки

Размер на шрифта: A A A Назад
сряда, 04 август 2021
Публикувано от: Стефан Минчев
Готова е новата алейна мрежа до блок „Поморин“, очаква се доставка на пейки

Парковото пространство зад бл.1Б в к-с „Славейков“, между хотел „Мираж“ и ресторант KFC, има хубава дървесна растителност, но всичко останало бе амортизирано с годините или повредено. Жителите от района бяха бързи и единни в искането си за обновление. Техният е един от проектите, които Общината изпълнява с тазгодишния бюджет на програмата "Моят град, моят квартал, моята улица".

Към момента е изградена нова алейна мрежа. Обновени са тротоарите в близост до блока. Дърветата са запазени. Подменени са ВИК разклоненията към блока, което забави малко изпълнението на проекта. Внесен е хумус за градинките и предстои затревяване. Монтирано е ново лед осветление. В най-скоро време се очаква доставка на нови пейки, за да бъдат разположени в хубавия малък парк.

 

* За програмата:

Програма за благоустрояване на вътрешноквартални пространства "Моят град, моят квартал, моята улица" e инициатива на кмета Димитър Николов, която толерира активните и задружни бургазлии. Където съседите са най-единни, промяната идва по-бързо. Подробна информация за нея можете да откриете тук: https://www.burgas.bg/bg/info/index/1517.

С тази програма Община Бургас дава възможност на хората от един голям жилищен блок да обсъдят предварително от какво имат най-голяма нужда - детски кът, зона за спорт, повече паркоместа, зона за отдих с повече зеленина, нещо друго. После да попълнят и подадат заявление за благоустрояване на прилежащото към сградата пространство, с което да покажат, че гледат в една посока.

Допустими за финансиране по програмата са цели сгради (блокове) в режим на етажна собственост, построени върху терени, които са общинска собственост, предназначени за жилищно строителство. Заявлението за кандидатстване се подава от органите на управление в етажната собственост, представляващи Сдружение на собствениците или Общото събрание, надлежно регистрирани в общинска администрация.

Инициативата има за цел да направи средата на обитаване в комплексите и кварталите по-привлекателна, по-социална, по-безопасна. Успешно реализираната в Бургас програма за саниране показа, че когато има обща идея за подобряване условията на живот, съседите могат да се сдружават и да работят в екип.

"Моят град, моят квартал, моята улица" функционира на конкурентен принцип, толерирайки по-активните и задружни собственици в многофамилни жилищни сгради. До този момент са подадени над 130 заявления. Петдесетина от тях се изпълняват тази година.

 

* На последните няколко снимки в галерията ще видите как изглеждаше теренът преди старта на благоустрояването. 

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 2713 Последна промяна: 16:25:40, 04 август 2021