Графичният свят на Стоян Стоянов - Течи „оживява” в Бургас на 4 април

Размер на шрифта: A A A Назад
Сряда, 29 Март 2023
Публикувано от: Анелия Казакова
Графичният свят на Стоян Стоянов - Течи „оживява” в Бургас на 4 април

От 4-ти април в Центъра за съвременно изкуство и библиотека ще бъде открита изложба графика на Стоян Стоянов-Течи (1941– 2004). В експозицията са включени  близо 50 графики от различни периоди от творчеството на художника,  неотменна част от съвременното българско изобразително изкуство. Сред тях са литографии от популярните му цикли от 80-те и 90-те години на ХХ в. „Богомилски неволи“, „Карнавал на чувствата“, „Театрален апокалипсис“, „Порив“, „Утро“, както и от създадените през 2000-2003 г. „Природа“, „Космос“, „Легенда за Адам и Ева“ и др. 

Експозицията ще бъде открита на ет.1 от 17.30 часа. Входът е свободен.

"Пътят на тъй динамичното му пътуване из изкуството започва през 1962 в Братислава, където учи в ателието на проф. Винсент Холожник – една от големите фигури в европейската графика на 20 век. Още в най-ранните си произведения Стоян Стоянов показва пристрастието си към вътрешната драма на човека, към странното съжителство на тъй взаимно изключващите се негови страсти. През последното десетилетие на вече отминалия век той създава един цикъл от 25 листа, наречен “Страстите човешки”. Това е неговият своеобразен образен тълковен речник за именуваните и неназованите неща от мозайката на човешката ни природа - алчността, зависта, лъжата, измамата, мечтата, ревността…. Впрочем, цялото му тридесетгодишно творчество е посветено на това вглеждане във вечното и мимолетното у човека”, казва изкуствоведът Марин Добрев. 

Стоян Стоянов-Течи е роден на 28 август 1941 г. в София. Там завършва Художествената гимназия. Постъпва в Академия за изящни изкуства в Братислава, Словакия. В ателието на проф. Винсент Холожник учи графика и илюстрация. През 1969 г. завършва Братиславската академия. През 1969-1976 г. работи последователно като художник, художествен директор и главен редактор на издателство „Фотоиздат“, а по-късно и на ДИ „Септември“. 

През 1979 г. е удостоен със златен медал за илюстрация в Прага. През 1973 е приет за редовен член на СБХ. После става член на ръководството му и секретар на Ателие на младия художник. 

През 1977 г. прави първа самостоятелна изложба в Силистра и Варна. През 1981 г. е първата му награда от Първото биенале на графиката Варна, а през 1984 г. е удостоен със званието „Заслужил художник“. От 1985-1989 г. е отговорен секретар на СБХ. През 1986 г. стана преподавател по специалността „Графика“ в Националната художествена академия (НХА). По-късно е директор на НХА. През 1991 г. му е присъдено научно звание „доцент“ към НХА, а през 1997 г. - професор.

След 1971 г. Стоян Стоянов участва в редица международни биеналета на графиката, сред които във Виена, Любляна, Баден-Баден, Сао Пауло, Берлин, Париж, Варна и др. Негови произведения са включвани в представителни изложби на българската графика в Италия, Мексико, Словакия, Полша, Русия, Австрия, САЩ, Япония, Индия, Корея и др. 

Организирал е самостоятелни изложби в редица градове на страната и чужбина. През 2004 г. умира в София. 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1310 Последна промяна: 11:46:45, 30 март 2023