Хор „Трепетлика“ и „Шарени гайтани“ ви канят на концерт този петък в Етнографския музей

Сряда, 24 Април 2024
Публикувано от: Димитър Шишманов
Пролетна Етно палитра

Петък ще бъде отново празник в двора на Етнографски музей - Бургас с поредния пъстър концерт от "Пролетна Етно палитра". Този път на сцената ще видим талантливите хор „Трепетлика“ и „Шарени гайтани“ с ръководител Пепа Запрянова. Началото на събитието е 17.30 ч. 
Очакват ви фолклорни емоции, обичани народни песни и един чудесен край на работната седмица!
Народен хор "Трепетлика" към Центъра за подкрепа и личностно развитие - Бургас е създаден през 1996 г. с цел да се популяризира българският фолклор сред подрастващото поколение. Така децата се запознават с безценното културно наследство на нашите предци. Репертоарът му включва традиционен и обработен фолклор от всички фолклорни области на България, но най-вече от региона на Странджа и Тракия. Диригент на хор "Трепетлика" от създаването му е Пепа Запрянова - утвърден музикален педагог с много отличия в областта на музиката, носител на званието "Неофит Рилски" на МОН и на ордена "Капитан Петко Войвода".
Изпълнителите на хор „Трепетлика“ и техният диригент Пепа Запрянова са носители на множество награди от международни хорови фестивали и конкурси.
През 1999 г. е създадена формация - "Шарени гайтани", в която пеят деца от 5-10 години традиционен български фолклор. Преди броени дни детската фолклорна формация към ЦПРЛ-Бургас се представи отлично на провелите се национални фолклорни конкурси в Бургас и с. Дебелт. Те спечелиха първо място на VI Национален конкурс „С песните на Калинка Згурова“-с. Дебелт.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 609 Последна промяна: 09:49:06, 24 април 2024