Художникът Андрей Янев и проф. Мирослав Дачев представят в Бургас юбилейната изложба „Атон в рисунки и фотографии“

Размер на шрифта: A A A Назад
Четвъртък, 1 Септември 2022
Публикувано от: Анелия Казакова
Художникът Андрей Янев и проф. Мирослав Дачев представят в Бургас юбилейната изложба „Атон в рисунки и фотографии“

Интересната и много любопитна изложба „Атон в рисунки и фотографии“ на художника Андрей Янев и проф. Мирослав Дачев ще бъде представена в Бургас на 8-ми септември.

 

Експозицията е резултат на десетгодишните изследователски пътувания на двамата творци и ще бъде подредена в зала „Ал.Г. Коджакафалията” на КЦ „Морско казино”. Тя е съпътствана от представяне на едноименния албум „Атон в рисунки и фотографии”, посветен на тези поклоннически пътувания, богат на рисунки и снимков материал.

Представянето на луксозното издание ще се състои от 18.00 часа, в зала „Георги Баев” на 8-ми септември, ведна след това гостите ще бъдат поканени в зала „Ал.Г.Коджакафалията”, където ще се състои официалното откриване на изложбата.

„Атон в рисунки и фотографии“ ще представи десетки рисунки на именития бургаски художник, емоционално свързан със Света гора, и фотографии на монаси и ритуални служби в светата обител, дело на проф. Мирослав Дачев .

Изложбата „Атон в рисунки и фотографии“ е създаденa през 2012 година и изразява техниките на показване и диалога между двамата автори. Тази година са предвидени юбилейни изложби в страната. Бургазлии и гости на града ще могат да се насладят на произведенията до 25-ти септември. Входът е свободен.

Зад десетгодишния юбилей на „Атон в рисунки и фотографии“ се крие и годишнина от създаването на Центъра за семиотични и културни изследвания. Той е учреден от проф. Мирослав Дачев и Андрей Янев през 2012 година.

Андрей Янев е художник, чието име се свързва с множество изложби живопис в България и в чужбина, с редица творчески национални и международни проекти, с престижни награди в областта на изкуството. Атон е една от основните теми на неговото творчество, чрез която е разпознаваем както в България, така и в различни европейски държави, в САЩ и в Китай.

Мирослав Дачев е професор по семиотика на изкуството в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” и член-кореспондент на БАН. Автор на осем тома от поредица „Атониада”, която излиза с благословия от Атон и е част от колекциите на всички Светогорски манастири, на различни световни библиотеки и на Ватиканската библиотека.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1467 Последна промяна: 16:19:35, 02 септември 2022