Художникът Стойко Сакалиев отбеляза 35-годишен творчески юбилей с изложба

Размер на шрифта: A A A Назад
вторник, 21 септември 2021
Публикувано от: Мариета Ханджиева
Художникът Стойко Сакалиев отбеляза 35-годишен творчески юбилей с изложба

Над 40 театрални плаката показа в своя изложба в Бургас художникът и преподавател във Филиала на Националната художествена академия в града Стойко Сакалиев

. Поводът бе неговият 65-годишен житейски и 35-годишен творчески юбилей. От дълги години Сакалиев работи в Драматичния театър "Адриана Будевска" като художник-плакатист. Участвал е в различни национални и международни изложби и биеналета за приложна графика, живопис и плакат.

„Изложбата е своеобразна и изключително вълнуваща разходка в историята на бургаския театър“, заяви в приветственото си слово зам.—кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.

Стойко Сакалиев е роден в Бургас. Първата му самостоятелна изложба е през 1989 г. в София. Оттогава насам той се утвърждава като един от най-добрите автори на театрални, рекламни и политически плакати в България. Негови работи са излагани в галерии в Русия, Германия, Франция, Япония. През 2007 г., по покана на центъра за концептуални изкуства Kelly Writers House към университета в Пенсилвания, Сакалиев прави самостоятелна изложба в Щатите. През 2012 г. е удостоен с наградата "Художник на годината на Бургас".
 

Експозицията може да се види в галерията на Дружеството на художниците, на ул. "Александровска" 22, Бургас.
 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 701 Последна промяна: 09:47:50, 05 октомври 2021