Инициативата „Книги за смет“ гостува в Бургас на 9 септември

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 8 Септември 2023
Публикувано от: Стефан Минчев
Инициативата „Книги за смет“ гостува в Бургас на 9 септември

Най-голямата национална екоинициатива, която поощрява едновременно рециклирането и четенето – „Книги за смет“, ще гостува в Бургас на 9 септември.

Всички, които желаят да се включат, могат да го направят пред хипермаркет Kaufland на ул. „Янко Комитов“ и пред Пантеона в Морската градина. Събраните пластмасови отпадъци ще се рециклират от „ЕКОПАК България“, които са партньори на инициативата от самото й създаване.

Според регламента на „Книги за смет“ всеки, който предаде килограм годна за рециклиране пластмаса, получава в замяна книга по избор. Организаторите препоръчват на желаещите да се включат в есенното издание на кампанията да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Те припомнят, че сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

Kaufland България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки.

Като част от Schwarz Group в България, компанията прилага RЕset Plastic - стратегията срещу замърсяването с пластмасата. В дългосрочен план компаниите в групата Schwarz, към които е и Kaufland, трябва да намалят употребата на пластмаса с минимум 20 % до 2025 година, да направят пластмасовите опаковки на всички свои собствени марки максимално рециклируеми, както и да включат средно 25 % рециклат в опаковките същите на тези продукти.

Повече информация за „Книги за смет“ може да откриете тук: FB/knigizasmet.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1497 Последна промяна: 13:30:15, 08 септември 2023