Исторически успех! Нургюл Салимова и България са абсолютни шампиони на Европа

Размер на шрифта: A A A Назад
Вторник, 21 Ноември 2023
Публикувано от: Димитър Шишманов
Исторически успех! Нургюл Салимова и България са абсолютни шампиони на Европа

Исторически успех постигна националният отбор на България по шахмат за жени, който стана абсолютен европейски шампион.

В състава беше и Нургюл Салимова от ШК „Бургас 64“. Останалите шампионки са Антоанета Стефанова, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева и Виктория Радева. Нашият отбор, който през цялото първенство в Будва- Черна гора не допусна загуба, надигра в последния кръг силния тим на Грузия с 2,5 на 1,5 точки и заслужено триумфира с шампионската титла.

"Браво на нашето слънчево момиче! Поздравяваме те за силната игра и ти пожелаваме следващия голям успех да бъде световната титла. Бургас се гордее с теб, Нургюл!", сподели кметът Димитър Николов.

Състезателката на „Бургас 64“ Нургюл Салимова, с личен треньор Живко Жеков, заслужи и индивидуалното злато като стана №1 на втора дъска с 6,5 точки/4 победи и 5 ремита/.Българската машина в женския шахмат демонстрира голямо израстване, висок морал, майсторски изпълнения и печеливш отборен дух.

„Успехът е много, много голям. Той ще бъде своеобразен трамплин за още високи постижения на България на международното поле. България вече е фактор в женския шахмат. Радвам се за Нургюл, която след второто място за Световната купа през август, потвърди високата си класа и е с огромен принос за европейската титла“, заяви личният треньор на Салимова в „Бургас 64“ Живко Жеков.

Отскоро президент на родната федерация по шахмат е бургаският гросмайстор Милен Василев.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 901 Последна промяна: 11:54:23, 21 ноември 2023