Изложба, посветена на огледалото през вековете, откриват в Археологическия музей по повод 8 Март

Размер на шрифта: A A A Назад
Сряда, 28 Февруари 2024
Публикувано от: Радостин Рачев
Изложба, посветена на огледалото през вековете, откриват в Археологическия музей по повод 8 Март

По повод осми март в археологическата експозиция на РИМ-Бургас ще се представи изложбата: „Капризите през Античността. Погледни огледалото“. Откриването ще бъде на 05 март /вторник/ от 15.00 часа в Археологическия музей на бул. „Алеко Богориди“ № 21.

От древността до днес, огледалата са едни от най-често използваните тоалетни принадлежности. През хилядолетията за изработването им са прилагани различни техники и са ползвани разнообразни материали.

В античността е широка употребата на огледала, чиито рамки и дръжки са оформени от олово. В археологията няма единно мнение за тяхното предназначение. Най-често откриваните оловни огледала са с кръгла форма, а дръжката е отчупена. Почти винаги лицевите ламели са украсени с геометрични и флорални мотиви. По-интересни са тилните ламели, върху които има стандартни надписи. В съвременните български земи текстовете са изписвани на старогръцки: „Ти си прелестна“, „На хубавицата подобават всички хубави неща“, „Хубавите неща подобават на хубавите жени“, „За господарката подарък“, „Красавице, вземи ме аз съм твоята прелест“.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 334 Последна промяна: 12:41:42, 28 февруари 2024