Изложбата "Българското присъствие:Цветове и истории" събира българи от чужбина и завърнали се от там в Бургас

Четвъртък, 20 Юни 2024
Публикувано от: Анелия Казакова
Изображение 1075228

Вълнуваща среща за бургаските ценители и гости  предстои на 01 юли /понеделик/ с откриване на изложбата  „Българско присъствие: цветове и истории“ в Културен център “Морско казино”.
Експозицията ще представи над 50 произведения на 15 автора  в зала "Георги Баев". Това което обединява различните стилове и артисти е връзката им с България - голяма част от авторите живеят и творят в чужбина, а други са се завърнали в родината, след дълго пребиваване в Европа, Азия и Сащ.
В нея са включени живописни произведения, рисунки, фотографии и дизайнерски огледала.

Инициативата се реализира с подкрепата на Община Бургас.

Тази уникална изложба ще представи по емоционален начин богатството на българската култура, през погледа на  талантливите ни сънародници, създали силната връзка с родината , в контекста на трудностите и живота далеч от близки и приятели, на хиляди километри от дома. Всеки експонат разказва историята на българското присъствие по света, вплитайки цветове, емоции и спомени.
Проявата ще продължи до 5 юли и ще бъде съпътствана от редица интересни събития - лекции, творчески работилници и литературни премиери.

Откриването на 1 юли, от 19. 00 часа е с концерт на виртуозната цигуларка Венета Златинова, на място ще бъде представена книгата “Демоните на приличното”, с автор Росица Трифонова, а водещ на събитието ще бъде дизайнерът и музикант Красимир Недялков.

На 02-ри юли  ще се проведе конкурсът  “Моето хубаво лято”, насочен към малките таланти. Инициативата ще започне от 17.00 часа, а за малчуганите са подготвени изненади. Веднага след това, от 19. 00 часа ще се състои срещата с поетесата  Райна Недялкова.

На следващия ден, 03-ти юли, от 18.00 часа ще започне интересният курс по Графично рисуване с Диди Катеринова.

На 4 юли  от 19.00 часа е срещата-разговор с Росица Трифонова на тема “Да” или “Не”.

Изложбата е с благотворителна цел, средствата събрани от продадените  произведения ще подпомогнат представянето  на  други български творци.

Участници в изложбата:Ромил Калинов,Лили Петрова- ЛуЛу, Росина Ганчева, Росица Трифонова,Татяна Козарева,Райна Недялкова,Мария Енгстад,Милена Тане,Гинка Чалдъкова,Ивелина Дагсволд, Екатерина Вебер, Диди Катеринова,Венета Златинова,Антония Лазова,Габриела Янева и др.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 2174 Последна промяна: 10:45:38, 20 юни 2024