Изложението "С книга на плажа" започва днес на алеята до Експо център "Флора"

Размер на шрифта: A A A Назад
Сряда, 10 Август 2022
Публикувано от: Радостин Рачев
Изложението

Днес започва най-любимият фестивал на четящите хора - "С книга на плажа". Първото събитие е още в 10:00 часа на алеята срещу Експо център "Флора Бургас". Съпътсващата програма започва от 10:30ч. с “Опашати непознати”.

Ето какво ви очаква в първия ден на фестивала: 

10:30 часа

Среща с автора - Заедно ще прочетем детската книга и ще си поговорим за важните теми в нея (грижа за животните, емпатия и чувства, и др.). Можете да си вземете и книжка с персонален автограф.

11:30 часа

Детска работилница - Веднага след четенето ще продължим с творческа работилница. Ще оцветяваме и ще лепим с героите от “Опашати непознати”. Вход свободен, материалите са осигурени. Събитието е подходящо за деца на приблизителна възраст 4-8 години, но всички желаещи са добре дошли. Мястото е открита сцена в близост до Експозиционен център "Флора".

“Опашати непознати” е носител на 2 награди в конкурс “Бисерче вълшебно” 2022, категория “Откриватели”. Книгата разказва историите на пет кучета. Преживели различни трудности и с видимо неприветливо поведение, Джина, Марли, Тото, Титан и Лайка не допускат никого до себе си. Ще срещнат ли разбиране? Опознайте ги, за да научите какво се крие зад техния лай. Това е книга не за всеки, но за всички. Книга за "стените", които поставяме помежду си, книга за странните, различните, за втория шанс. Сред тези кученца с оголени зъби, но добри сърца, вероятно ще откриете и частица от себе си. Илюстратор: Силвия Иванова.

Програмата продължава в 17:00 часа с представяне на книгата "Сбогом, Мариане" със спомените на Ленард Коен, преводач Дора Велева /ИК "ЗНАЦИ"/.

На двадесет и две години Мариане Илен заминава с норвежкия писател Аксел Йенсен за гръцкия остров Хидра. Докато Аксел пише, Мариане се грижи за къщата. Един ден, докато Мариане пазарува в магазина за хранителни стоки, мъж я поканил да седне на масата при него и приятелите му. Той се представя като Ленард Коен, тогава известен канадски поет. Когато непостоянният и експанзивен Аксел изоставя Мариане и новородения им син заради друга жена, Ленард се намесва и двамата започват една нова, нежна любовна връзка. Допълнена с непубликувани по-рано стихотворения, писма и снимки, както и интервюта на авторката с Ленард Коен, "Сбогом, Мариане" е интимен разказ за живота на Мариане Илен - от младостта ѝ в Осло през нестабилния ѝ романи с Аксел до живота ѝ в интернационалната колония на художници на Хидра през 60-те години на миналия век и след това. "So Long, Marianne" на Ленард Коен е една от най-красивите любовни песни на всички времена. Темата на тази песен е всъщност пътешествието на Мариане Илен към нейното самооткриване. За това пътешествие разказва искрено и увлекателно книгата "Сбогом, Мариане".

От 18:00 часа е представянето на книгата "Крадецът на слама" от Николай Илчевски на издателство "АЛИТЕА".

"Крадецът на слама" е продължение на "Записки от селската кръчма", в която са събрани истории със селски семейства, чиито деца са вече в големия град или в чужбина. С майсторлъка на Чудомир Николай Илчевски описва какво причинява спирането на тока в голям канадски град и мъката да се живее в небостъргач, драмата на свекървата, когато синът купи миялна машина на жена си в село, превръщането на селската къща в дом с вана в банята и вана зад доматите в двора... общо 86 увлекателни истории от българските села. Освен традиционния разделителен синор между града и селото, авторът разглежда и набезите на единия свят в другия – когато театрална трупа разбунва селото и когато непредубеден селянин се оказва в столичен театър."Крадецът на слама" излиза четири години след предшественика си "Записки от селската кръчма" с щемпела на издателство "Алитеа".

Програмата на 10 август завършва в 19:00 часа с представяне на романа "Последна молитва" от Боян Боев, издателство "ПЕРСЕЙ".

Боян Боев рисува предосвобожденска България - с всичките й конфликти и проблеми. Младият писател ни повежда по уличките на Делва - красиво градче, което скоро ще изживее най-голямата си драма. На фона на смутните времена в предосвобожденска България се развива действието в семейната сага "Последна молитва". В романа е отразен сблъсъкът между българите и османците, бедните и чорбаджиите, образованите и невежите. Желанието за бунт срещу робството се преплита с любов, нови приятелства и жажда за мъст, а греховете от миналото изплуват на повърхността.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 862 Последна промяна: 09:46:48, 10 август 2022