Изявени ученици от ПМГ гостуваха на проф. Минко Балкански

Размер на шрифта: A A A Назад
четвъртък, 23 септември 2021
Публикувано от: Стефан Минчев
Изявени ученици от ПМГ гостуваха на проф. Минко Балкански

На 14 септември тази година, в самото навечерие на първия учебен ден, част от най-изявените ученици на ППМГ “Акад. Никола Обрешков”-Бургас гостуваха в Центъра за талантливи деца в с. Оряховица по покана на неговия създател – световноизвестния физик и голям дарител проф. Минко Балкански.

На продължилата повече от час среща в непринудена и изключително приятна обстановка той запозна бургаските ученици с дейността на института и Фондация „Миню Балкански (кръстена на неговия баща) и подробно разказа за средното и висшето образование във Франция. А след това даде ценни съвети и препоръки на желаещите да продължат там своето обучение. От своя страна младите математици от морския град живо търсеха дори и най-малките нюанси и определено подчертаха своя интерес към следване в най-престижните университети на Франция.

След срещата учениците посетиха къщата-музей на семейство Балкански, като разпалено коментираха “огромната” по техните думи библиотека с литературни шедьоври, написани най-вече на френски, както и изработеното изключително красиво пиано.

По време на посещението в Центъра за талантливи деца проф. Балкански на няколко пъти посочи Бургас като извор на таланти и разказа за някои от бургаските млади учени, работили и продължаващи да работят в неговата фондация. И не скри, че за него Бургас е може би най-забележително място в България.

За спомен от бургаската група световноизвестният физик проф. Минко Балкански получи ценни книги за историята на град Бургас и албуми с ценни редки архивни кадри, както и с модерни фотоси на града.

В заключение отново ще припомним, че проф. Балкански е един от най-големите учени и преподаватели в областта на физиката в световен мащаб. Носител е на редица международни награди. Същевременно той и е един от най-големите дарители в областта на образованието.

Три години проф. Балкански бе номиниран за приза „Будител на 2018“. Будителите са хора, номинирани чрез ежегодна анкета на Българското национално радио, вдъхновили околните, създали промяната и творили през годината добро. Проф. Балкански е основател и на Национален институт за образование, а фондацията му „Миню Балкански“ се ангажира с издирването, подготовката и подпомагането на талантливи български деца за кандидатстване в престижни международни научни университети.

Въпреки че основно живее във Франция, проф. Минко Балкански е главен вдъхновител за израстването на огромен брой надарени български деца в различни сфери на науката – математика, физика, химия и т.н., двигател за трансформирането им в блестящи учени. За тях фондация „Миню Балкански“, провежда конкурс: „Млади Изобретатели”. Дарява на лауреатите в конкурса уреди и материали, необходими за развитие на техните изобретения.

Фондация „Миню Балкански“ се грижи и за повишаване нивото на българските учители. Ежегодно за тях се организират курсове, семинари и други квалификационни мероприятия.

Така в създадените и финансирани от проф. Минко Балкански: Фондация, Център за талантливи деца и Национален институт за образование в с. Оряховица непрекъснато кипи работа в подкрепа на българските ученици и българските учители, на българското образование.

 

* На снимката: Проф. Минко Балкански с учениците от ППМГ „Акад. Никола Обрешков”-Бургас Цветелина Илиева и Михаела Костадинова (11 клас) и Ангел Христов и Петко Лазаров (9 клас).

 

 

Текст и снимка: Динко Раднев

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1547 Последна промяна: 09:57:43, 05 октомври 2021