Как се преподава днес? Елате да видите и да се посмеете с пиесата „Българската литература NAKRATKO“

Петък, 27 Януари 2023
Публикувано от: Димитър Шишманов
Театър

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност - като буквално играе произведенията и биографиите на авторите! Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO” на 2 февруари (четвъртък) от 19 часа в зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК.

Постановката е с автор Иво Сиромахов и разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Бургас се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико” и Културна организация „Арт ателие” на Маруся Русева, която неслучайно е подбрала именно тази пиеса да гостува на този ден в родния ѝ Бургас.

Ден по-късно, на 3-ти февруари, нейното „Арт ателие“ отбелязва 12-ти рожден ден. За изминалите години Маруся е сбъднала на сцените в област Бургас над 500 събития, посетени от стотици хиляди зрители. Нейната просвещенска мисия е тясно свързана идеологически с постановката „Българската литература NAKRATKO”, която акцентира върху особеностите на съвременното образование. На сцената на НХК публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители - Мария Игнатова (за която това е дебют на театрална сцена), Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Елате да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование. Билети за представлението ви очакват на касата на НХК. За повече информация и резервации: 0894 898 098 Маруся Русева (Арт ателие).

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 2268 Последна промяна: 10:25:27, 27 януари 2023