Карнавал, велопоход и познавателен тур са в програмата на предстоящия Зелен уикенд в Бургас  

Петък, 17 Май 2024
Публикувано от: Стефан Минчев
Изображение 1073445

На хоризонта се задава тематичен бургаски уикенд, посветен на природата и нейното опазване. От 17 до 19 май морският град ще предложи богата програма с различни събития и локации. За поредна година партньор на Община Бургас е Българска фондация „Биоразнообразие“, заедно с РИОСВ-Бургас, които канят деца и родители на Карнавал на биоразнообразието на тема „Бургас на три езера“. Цветната феерия събира желаещите в петък, 17 май,  в 17.00 ч. на площад „Атанас Сиреков“. Единственото по рода си дефиле с костюми ще премине по ул. „Богориди“ и ще завърши в 18.30 ч. на открита сцена „Охлюва“, където децата ще се представят и всички участници ще бъдат наградени. Покана за участие с регламента на Карнавала вече е отправена до всички детски градини и учебни заведения в Бургас.

От Фондация „Биоразнообразие“ са подготвили още много активности в събота, 18 май. На брега на Атанасовско езеро (Пътека на саблеклюна и Укритие) ще ви очакват йога занимания на открито, лекции за Атанасовското езеро и наблюдения на птици, както и Фотографски събор "Виа Понтика – Вечният път на птиците". Един от най-интересните моменти ще бъде в съботната вечер, в 20.00 ч. - Приказки от здрача: нощната дива природа в града - нощна разходка със Станимира Делева от БФБ по пътеките около Укритието за наблюдение на нощни видове.

В събота, 18 май, отбелязваме и Нощта на музеите. Природонаучен музей – Бургас също се включва в Зеления уикенд с вход свободен от 18.00 до 00.00 ч. Очакват ви, освен редовните експозиции, и специална такава - Изложба с цветни пана на орхидеите в България.

На 19 май (неделя) от фондация „Биоразнообразие“ ще ви мотивират да грабнете велосипедите или да използвате общинските такива, за да се включите в събитието „С велосипед от ПланетУм до Пода. Сборният пункт ще бъде в 10.00 ч. пред ПланетУм, а в крайна точка „Пода“ ви очакват за наблюдение на птици и беседа.

Отново в неделя Природен парк „Странджа“ ще очаква всички любители на природата с познавателен поход в местността „Отманли“ с начало 9.30 ч. Маршрутът е подходящ за малки и големи природолюбители.

Сред партньорите на Зелен уикенд е и Зоопарк Бургас, с лятно работно време всеки ден от 08.00 до 20.00 ч. Не пропускайте да посетите тази атракция и да се запознаете с най-новите обитатели. В Екопарк за биоразнообразие и алтернативен туризъм “Вая” ви очакват с различни дейности и красиви природни гледки.

Ако искате да се насладите на природата в региона, от „Зелена Странджа“ ви канят да бъдете част от поход „В царството на цъфналата зеленика“. Началото му е на 19 май (неделя), в 10.30 ч., от площада в с. Кондолово, община Царево.

 

Ето и пълната програма по дни и часове:

 

17 май 2024 (петък)

Карнавал на биоразнообразието на тема „Бургас на три езера“

Сборен пункт: 17:00 часа на площад „Атанас Сиреков“ – пред сградата на Община Бургас, откъдето ще стартира дефилето на участниците до Морската градина.

 

18 май 2024 (събота)

На брега на Атанасовско езеро (Пътека на саблеклюна и Укритие)

9:00 Йога за всеки (занимания с йога инструктор в класната стая на открито)

10:00 Лекция за Атанасовско езеро и наблюдение на птици

13:00 Лекция за Атанасовско езеро и наблюдение на птици

16:00 Йога за всеки (занимания с йога инструктор в класната стая на открито)

Фотографски събор "Виа Понтика – Вечният път на птиците" (16-19 май 2024)

15:00 - 16:00: Беседа с „Българска Фондация Биоразнообразие“ за предизвикателствата и значението на Атанасовско езеро и района. Наблюдение и фотография чрез кратка разходка край прилежащите зони на езерото.

17:00 Лекция за Атанасовско езеро и наблюдение на птици

20:00 Приказки от здрача: нощната дива природа в града - нощна разходка с Мира по пътеките около Укритието за наблюдение на нощни видове

 

18 май 2024 (събота)

Нощ на музеите

Природонаучен музей – Бургас – Нощ на музеите

18.00 ч. до 00:00 ч. при вход свободен

 

19 май 2024 (неделя)

С велосипед от Планетум до Пода

10:00 сборен пункт пред Планетум

С велосипед по велоалеята по улиците „Иван Вазов“ – „Спортна“ – „Тодор Александров“ – към Пода (възможност за отбивка до езерото Вая, ако сме готови дотогава)

11:00 Посещение на Пода (вход 7 лв. за възрастни и 4 лв. за учащи за наблюдение на птици с оптична техника от терасите на Центъра) и безплатна беседа.

12:00 Почивка в двора на Природозащитен център Пода и на кея под моста

13:00 тръгване обратно за тези, които искат да се движат с групата (останалите могат да се движат сами)

 

19 май 2024 (неделя) – Природен парк „Странджа“

Познавателен поход с наблюдение на растения и птици в местност Отманли,

Начало: 9: 30 ч.

Сборен пункт: горски разсадник Отманли

Лек маршрут, подходящ за всички възрасти. Дължина: 2,2 km.

Възможност за наблюдение на над 20 вида растения и над 10 вида птици. Растения: дъбове (цер, благун), дрян, червен глог, мъждрян, драка, полски бряст, жасмин, келяв габър и др. Птици: гарван, южен славей, кос, обикновена чинка, синигери и др. Маршрутът предлага подходящи условия за снимки сред природата.

 

 

https://www.facebook.com/events/1360340021328700

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 2210 Последна промяна: 11:22:16, 17 май 2024