Кметът инспектира строежа на модерния нов корпус на Професионалната гимназия по компютърно програмиране

Размер на шрифта: A A A Назад
Понеделник, 15 Февруари 2021
Публикувано от: Димитринка Костадинова
Кметът инспектира строежа на модерния нов корпус на Професионалната гимназия по компютърно програмиране

Кметът Димитър Николов провери на място как вървят строителните дейности на модерния нов корпус на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в ж.к. „Меден рудник“. Новата сграда ще бъде на три етажа, с разгъната застроена площ 1300 кв. м. и топла връзка с основния учебен корпус на училището по компютърни технологии.

„Новият учебен корпус ще даде възможност не само за разширение на базата и паралелките, които се обучават в компютърната гимназия, но също за бъдещото й развитие и надграждане на изучаваните иновативни направления. Тук от септември ще започне обучението в най-новата специалност „Роботика и изкуствен интелект“, сподели кметът Николов при посещението си на строителната площадка.

На първия етаж ще има общо 4 учебни помещения – две класни стаи и две специализирани лаборатории. Вторият етаж ще съдържа 6 помещения, които ще представляват три класни стаи, стая за самоподготовка и два компютърни кабинета. На последния /трети/ етаж ще има два компютърни кабинета, кабинет по физика с хранилище към него и кабинет по изкуствен интелект за новата специалност в гимназията  - „Роботика и изкуствен интелект“.

Кабинетът по роботика ще има и зона за презентации, отделена с прозрачна преграда, за да могат да се наблюдават презентациите и отвън. Трите етажа ще бъдат свързани със стълбище и асансьор, който може да бъде използван от лица в неравностойно положение.

Новият корпус ще бъде съобразен функционално и цветово със съществуващата учебна сграда. Неговата фасада ще бъде допълнително модернизирана с монтиране на подвижни слънцезащитни елементи на релси /2 и 3 етаж/, вертикални фотоволтаични жалузи с функция на слънцезащитни елементи и на алтернативен енергиен източник и фотоволтаични панели на покрива.

„Съвсем скоро ще започнем изграждане на нов корпус на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ откъм улица „Алеко Константинов“ и проектиране на нов учебен корпус на Природо-математическата гимназия „Акад. Никола Обрешков“ и на гимназията за романски езици „Георги С. Раковски“. С това ще осигурим отделен сграден фонд на тези училища и преминаването им към едносменен режим на обучение“, допълни още кметът Димитър Николов.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 3534 Последна промяна: 17:01:12, 18 февруари 2021