Кметът Николов и посланикът на Естония Н. Пр. Ингрид Кресел откриха изложба "100 години дипломатически отношения"

Размер на шрифта: A A A Назад
Вторник, 14 Юни 2022
Публикувано от: Мариета Ханджиева
Кметът Николов и посланикът на Естония Н. Пр. Ингрид Кресел откриха изложба

Кметът Димитър Николов и посланикът на Естония Н. Пр. Ингрид Кресел откриха изложба "100 години дипломатически отношения между България и Естония" в КЦ “Морско казино“. В нея са включени фотографии от естонски автори, които отразяват различи периоди в новата история на прибалтийската държава.На събитието по случай юбилея от установяване на двустранните отношения присъстваха Севдалина Турманова, председател на ОбС - Бургас,  Диана Саватева, председателят на Търговско-индустриалната камара Жорж Дерелиев и зам.-председателят на ТИК Видка Вълчева, бизнесменът Руси Куртлаков,  архиерейският наместник отец Севастиян, окръжният прокурор Георги Чинев, представители на бизнеса и кулутрата.

Преди това Нейно превъзходителство дискутира на официална среща с кмета Николов възможностите за сътрудничество в областта на дигиталните технологии, икономиката и културата. На срещата присъства и почетният консул на Естония в Бургас Петко Русинов.

Посланик Кресел представи сериозния опит на Естония в подпомагането на стартъп компании, както и по отношение на концепцията smart city.

„Обнадеждаваща е тенденцията, че се увеличава процентът на естонските туристи, които избират за лятната си почивка Южното Черноморие. Това е една изключително положителна статистика, която съм сигурен, че можем да надградим и развием, като предложим повече активности, свързани с алтернативен туризъм.“, коментира по време на срещата Николов.

Посланик Кресел потвърди, че курортите в близост до Бургас са предпочитани от естонските туристи.

Дипломатът посети Гимназията за иновации и компютърни технологии и Филиала на НХА в Бургас, където разговаря с директора на Академията в Бургас доц. Димо Колибаров.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 712 Последна промяна: 15:28:48, 17 юни 2022