Кметът Николов взе участие в онлайн форум, посветен на зелената енергийна политика

Размер на шрифта: A A A Назад
Четвъртък, 25 Февруари 2021
Публикувано от: Мариета Ханджиева
Кметът Николов взе участие в онлайн форум, посветен на зелената енергийна политика

Кметът Димитър Николов взе участие в онлайн форум, посветен на енергийната политика на регионите. Събитието бе организирано от българския евродепутат Ева Майдел. По време на форума бе представен наръчникът “Възможности за българските региони в светлината на Европейската зелена сделка”. В него взеха участие  министърът на енергетиката Теменужка Петкова, евродепутатът Ева Майдел, кметове от няколко водещи общини.

„В очакване сме за подновяването на програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и обществени сгради, която имаше огромен ефект в Бургас. Санирани бяха над 190 сгради. Хората усетиха реално промяната - повече комфорт и значително по-малки сметки и спестена електроенергия“, заяви по време на форума кметът Николов.

Той подчерта, че Бургас активно участва във въвеждането на зелени политики, като посочи за пример напълно трансформирания автопарк на градския транспорт, към който скоро ще се присъединят и над 50 електробуса, както и разрастващата се мрежа от велоалеи и пунктове от рент-а-байк системата на града.

Заради активната си и ефективна зелена политика Бургас спечели отличието в инициативата Transformative Cities в сектор Енергия за миналата година, като добър пример в прилагането на решения, свързани с икономически, социални, политически и екологични предизвикателства, припомни министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на срещата.

Наръчникът “Възможности за българските региони в светлината на Европейската зелена сделка” е подготвен по инициатива на Ева Майдел, която е член на Комисията по енергетика в Европейския парламент. Той съдържа информация как общините могат да планират по-ефективно добива и потреблението на енергия на своята територия, да развиват партньорства, да подобрят комуникацията и капацитета си, а жителите там да живеят в по-добра градска среда.

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1941 Последна промяна: 16:33:53, 25 февруари 2021