Колекционерската изложба „Кралско вълшебство от порцелан“ ще бъде представена в Бургас

Размер на шрифта: A A A Назад
Сряда, 21 Февруари 2024
Публикувано от: Анелия Казакова
Колекционерската изложба „Кралско вълшебство от порцелан“ ще бъде представена в Бургас

Вълнуващата експозиция „Кралско вълшебство от порцелан” ще бъде представена в Бургас. Колекцията от висококачествен и рядък порцелан е собственост на Атанас Атанасов и включва 270 експоната. Изображенията върху тях представят историята на Люксембург (една от най-малките държави в Европа и единствената в света със статут на Велико херцогство ) – графове, крале, региони, крепости, замъци, кантони, градове, сдружения, църкви, светци, езера, язовири.

Произведенията обхващат периода от края на ХVІІІ в. до края на ХХ в. /1780-2000 година/ и са създадени във фабриките „Бох“ и „Вилеруа и Бох“.

Изложбата е съпроводена със седем любопитни постера за Великото херцогство и за производството на порцелана и ще може да се разгледа от 22 февруари в зала „Ал. Г. Коджакафалията“, КЦ „Морско казино”, от 10 часа до 18 часа. Входът е свободен.

Колекцията предоставя на посетителите възможността да се запознаят с държавата Люксембург, посредством образите по изрисуваните чинии, може да се добие ясна представа за история, география, архитектура, армия, религия, занаяти, графове и управляващата династия във херцогството.

Началото на колекционирането на порцелан полага дядото на Атанас Атанасов. Традицията се продължава от вуйчо му, който е музикант и носи различни чинии от турнета в Западна Европа. Сега, живеейки в Люксембург, Атанас Атанасов дообогатява колекцията.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 773 Последна промяна: 12:58:27, 22 февруари 2024