Красива изложба и отличието „Млад художник” ще зарадват творческата общност на Бургас за 24 май

Вторник, 23 Май 2023
Публикувано от: Анелия Казакова
Красива изложба и отличието „Млад художник” ще…

Две художнички са номинирани за наградата „Млад художник” на Бургас за 2023 година. Това са Милена Казакова и Петя Димитрова. Отличието "Млад художник на годината" е учредено на името на големия творец Руси Стоянов и по традиция се връчва на 24 май.

Тази година церемонията и празничната изложба ще очаква  ценители и гости в Деня на българската просвета, 24 май от 13.00 часа.

Наградата „Млад художник на годината” се присъжда след заседание на деветчленно жури в състав – Добрин Вътев, Митко Иванов, Георги Петков, Стойко Сакалиев, Атанас Стоянов, Николай Ангелов, Елисавета Ангелова, Георги Динев и Диана Саватева, Галина Чернева, съпругата на Руси Стоянов.

Първият носител на наградата е Йордан Ангелов през 2007 година.

В празничната изложба за 24 май са селектирани произведенията на 55 автори -както утвърдени майстори, така и млади художници. Експозицията включва голямо жанрово многообразие от живопис, графика и скулптура. С интересни творби участва и Людо Дехек, белгийски художник, който е част от Дружеството на бургаските майстори.

Изложбата е селектирана от Стойко Сакалиев, Георги Петков и Елисавета Ангелова.

Дружеството на бургаските художници е създадено през 1956 година. Към 2022 година негови членове са над 100 творци, чиито произведения представят града ни в България и по целия свят.

 

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1237 Последна промяна: 10:36:56, 23 май 2023