Местната комисия в Бургас отбеляза спад в противообществените прояви на малолетни и непълнолетни

Размер на шрифта: A A A Назад
Четвъртък, 23 Февруари 2023
Публикувано от: Радостин Рачев
Местната комисия в Бургас отбеляза спад в противообществените прояви на малолетни и непълнолетни

През 2022 г. в Бургас е отбелязан спад в противообществените прояви, извършени от малолетни и непълнолетни. За цялата изминала година са констатирани общо 74 престъпления в сравнение с предходната – 2021 г., когато са били 78. Тези данни са регистрирани от работата на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Бургас.

Намалели са взломните и джебчийските кражби, както и тези на МПС, извършвани от непълнолетните, а домовите са с еднакъв брой през двете години. Единствено леко завишение или по-скоро връщане на нивата от 2019 г. се наблюдава в кражбите от магазини. От едва 2 през 2021 г. на 10 през 2022 г., като обяснението е свързано със затворените магазини през 2020 и 2021 г., заради противоепидемичните мерки.

Преписките, свързани с насилия или телесна повреда, през миналата година също бележат спад – 7, в сравнение с 9 през 2021 г. Броят на противообществени прояви, като бягство от дома, скитничество, просия и употреба на алкохол, се е запазил същият през последните две години – едва 4. Завишение се забелязва в престъпленията, свързани с наркотици – от 4 през 2021 г. на 9 през 2022 г.

През миналата година Комисията е провела голям брой превантивни кампании и обучения – „Ваканция здравей, да играем безопасно“, „Пази детето в интернет“, „Академия за добротворци“, „Как се позиционирам в интернет, увереното ми Аз“, „Кой е срещу мен в мрежата“, превантивна кампания в рамките на фестивал „Тийн Бум Фест“ – „Райско е да си млад! Балоните са за украса“ и много др.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1032 Последна промяна: 10:17:06, 24 февруари 2023