Между бл. 38 и 39 в „Изгрев“ изграждат паркинг със 100 места и алейна мрежа, но при запазване на съществуващите дървета

Сряда, 17 Март 2021
Публикувано от: Мариета Ханджиева
P10316-152646.jpg

Жителите на бл. 38 и 39 в к-с „Изгрев“ също бяха сред най-активните и задружните при кандидатстването по новата общинска програма "Моят град, моят квартал, моята улица". Затова в пространството между сградите започна изграждане на паркинг за 100 автомобила. Там ще бъдат изпълнени още ново осветление и алейна мрежа с подходи към входовете на блоковете. Максимално се запазва съществуващата растителност. За премахване е предвидено само едно дърво, чиито корени влизат в канализацията. Жителите на района поискаха именно изброените неща. Община Бургас има готовност да внесе в междублоковото пространство и допълнително озеленяване.

 

* За програмата:

Програма за благоустрояване на вътрешноквартални пространства "Моят град, моят квартал, моята улица" e инициатива на кмета Димитър Николов, която толерира активните и задружни бургазлии. Където съседите са най-единни, промяната идва по-бързо. Подробна информация за нея можете да откриете тук: https://www.burgas.bg/bg/info/index/1517.

С тази програма Община Бургас дава възможност на хората от един голям жилищен блок да обсъдят предварително от какво имат най-голяма нужда - детски кът, зона за спорт, повече паркоместа, зона за отдих с повече зеленина, нещо друго. После да попълнят и подадат заявление за благоустрояване на прилежащото към сградата пространство, с което да покажат, че гледат в една посока.

Допустими за финансиране по програмата са цели сгради (блокове) в режим на етажна собственост, построени върху терени, които са общинска собственост, предназначени за жилищно строителство. Заявлението за кандидатстване се подава от органите на управление в етажната собственост, представляващи Сдружение на собствениците или Общото събрание, надлежно регистрирани в общинска администрация.

Инициативата има за цел да направи средата на обитаване в комплексите и кварталите по-привлекателна, по-социална, по-безопасна. Успешно реализираната в Бургас програма за саниране показа, че когато има обща идея за подобряване условията на живот, съседите могат да се сдружават и да работят в екип.

"Моят град, моят квартал, моята улица" функционира на конкурентен принцип, толерирайки по-активните и задружни собственици в многофамилни жилищни сгради. До този момент са подадени 125 заявления. 50 от тях вече са администрирани и за тях са разработени идейни схеми. 

 

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 6068 Последна промяна: 11:57:17, 17 март 2021