Министърът на културата Кръстю Кръстев пожела успех на режисьора Богдан Петканин, който поема бургаския театър

Размер на шрифта: A A A Назад
Сряда, 21 Февруари 2024
Публикувано от: Анелия Казакова
Министърът на културата Кръстю Кръстев пожела успех на режисьора Богдан Петканин, който поема бургаския театър

Министърът на културата Кръстю Кръстев е на работно посещение в Бургас, където се срещна с кмета Димитър Николов и представители на културните институти. Те обсъдиха възможности за културно сътрудничество.

Акцент в програмата бе посещението на Драматичен театър „Адриана Будевска”. Визитата бе в знак на почит към паметта на дългогодишния директор Борислав Чакринов, който ни напусна в началото на февруари, но остави ярка следа на българската културна сцена. Към момента длъжността временно заема добре познатият на театралната публика режисьор Богдан Петканин.

„Бургас е едно от местата в България, където театърът се случва. Борислав Чакринов бе сред най-нравствените хора, които познавам. Винаги излъчваше благост и решителност. Един свободен човек в една свободна професия, каквато е театърът. За него бургаската „Мелпомена” бе пространство, модел, специална среда. Всичко останало се размиваше. Той никога не се е кичил с успехи и награди. Радвам се, че една от най-стабилните културни институции в Бургас ще продължи с нова енергия. Пожелавам успех!”, заяви Кръстю Кръстев.

Министърът бе придружен от зам.-кмета Диана Саватева, която отговаря за ресор  „Култура и вероизповедание”. Тя сподели, че театърът и Общината винаги са били приятелски институции с много общи събития.

 „За г-н Чакринов ми е трудно да говоря. Много изстрадахме и изплакахме. Имах щастието да го познавам не от малко време и имах късмета да бъда подкрепен от него. Образованието ми по режисура бе продължено в Бургас, благодарение на него. Той създаде остров на културно-театрални и човешки отношения. Приемам всичко като голяма отговорност.”, каза режисьорът Богдан Петканин.

Визитата продължи с посещение на Кукления театър и Операта.

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1140 Последна промяна: 12:59:30, 22 февруари 2024