МЦ „Оксиком“ и пациенти с дарителска кампания „Удвоена подкрепа“

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 23 Февруари 2024
Публикувано от: Стефан Минчев
 МЦ „Оксиком“ и пациенти с дарителска кампания „Удвоена подкрепа“

В началото на годината Медицински център „Оксиком“ стартира дарителска кампания по повод наближаващия юбилей – 25 години от създаването на здравното заведение. Тя носи името „Удвоена подкрепа“, а това е така, защото сумата от потребителските такси на пациентите за месец януари бе удвоена от екипа на медицинския център и дарена във вид на модулна апаратура на Центъра за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания в град Бургас.

„Благодарим Ви много за това дарение! Имахме нужда точно от тези терапевтични материали за ерготерапевтичната работа с деца от аутистичния спектър. Това е начинът, по който можем да ангажираме децата – когато работим с материали, подобни на обектите от ежедневието, се подобрява взаимодействието между детето и терапевта и неговата сензорна интеграция. Този валяк е много нужен. Той е подходящ за деца със сензорни нарушения. Осигурява дълбок натиск на тялото, докато детето се провира между меките ролки, което допринася за цялостната релаксация на тялото. Използва се и за намаляване на тактилната защита при деца, които не могат да понасят докосване. Подходящ е за сензорноинтегративна терапия“, сподели директорът на центъра д-р Пепа Ралчева.

По думите на ерготерапевтите на център „Св. Стилиан“, останалите специализирани средства също са много функционални и ще улеснят работата им с децата.

„Водната писта от своя страна подобрява фините двигателни умения, като силата на ръцете и сръчността. Участието във водни игри насърчава и грубите двигателни умения, като баланс, координация, скачане и преодоляване на препятствия. Осигурява и разнообразие от тактилни, слухови и визуални изживявания, насърчава социалните умения, сътрудничеството и емоционалното регулиране“, споделиха те.

Децата в центъра получиха и играчки, свързани с дейностите  от ежедневието, фината моторика и когнитично-социално взаимодействие.

„Щастливи сме, че децата и екипът на център „Свети Стилиан“ се радват на дарението ни, направихме го от сърце. Аз лично смятам, че дарителят е човек, който трябва да излезе от анонимност, за да даде пример, че хората трябва да сме съпричастни един към друг и да си помагаме помежду си.“, сподели д-р Малина Топчийска.

Припомняме, че инициативите по повод юбилея на МЦ „Оксиком“ стартираха в края на 2023 година с провеждане на тенис турнир до 16 г. от трета категория на Тенис Европа "OXYCOM CUP".

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 277 Последна промяна: 12:56:35, 26 февруари 2024