На 1 октомври Бургас отбелязва Европейските дни на птиците

Вторник, 27 Септември 2022
Публикувано от: Стефан Минчев
Птици

На 1 и 2 октомври BirdLife International и партньорите ѝ в Европа и Централна Азия празнуват удивителния свят на миграцията. През този период от годината милиони мигриращи птици напускат Европа, за да се отправят към местата си за зимуване на юг.

Най-голямото събитие в партньорската мрежа на BirdLife се организира от 1993 г. насам. През тези години Европейските дни на птиците са обхванали почти 1.3 милиона души, които са наблюдавали над 96 милиона мигриращи птици. Тази година 33 партньора на BirfLife International са организирали близо 45 000 събития за наблюдение на птици в Европа и Централна Азия, на които хората ще наблюдават птиците и ще научават интересни факти за миграцията им и заплахите, с които те се сблъскват.

По този повод на 1 октомври бургаският Природозащитен център „Пода“ организира наблюдение на птици – местни и мигриращи видове. Целта на инициативата е да създаде разбиране за нуждите на мигриращите птици в гнездовите им зони, по пътя на миграцията и местата за почивка, както и в областите на зимуване в Средиземноморието и Африка. По време на своето пътешествие много видове се сблъскват със значителни заплахи. Най-сериозните са климатичните промени, интензификацията на земеползването и бракониерството.

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1814 Последна промяна: 10:58:52, 28 септември 2022