Наталия Недялкова с престижна награда от Съюза на преводачите

Понеделник, 2 Октомври 2023
Публикувано от: Радостин Рачев
Грамота

Съюзът на преводачите в България удостои с престижна награда Наталия Недялкова – бургаски писател, преводач и журналист. Отличието бе обявено навръх Международния ден на преводача – 30 септември – на тържествена церемония в Аудитория 65 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Тогава бяха връчени Годишните награди на Съюза за превод в различни категории. Наталия Недялкова получи награда за ярки постижения в областта на превода за нейната висококвалифицирана дългогодишна преводаческа дейност като консекутивен, съдебен и преводач на специализирана научна и техническа литература и на официални документи.

През тази година за Недялкова това е второ високо преводаческо отличие. През май тази година тя бе отличена от Община Бургас за популяризиране на съвременната балканска литература чрез преводи от и на славянски езици в литературни списания и електронни издания в страната и чужбина.

Наталия Недялкова е заместник председател на Бургаска писателска общност, член на Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите в България (секции „История, теория и критика на превода“ и „Научно-техническа литература и заклети преводачи“) и на редица творчески съюзи у нас и в чужбина. Автор е на стихосбирките „В театъра на сенките“ (2014 г.), „Перила към небето“ (2017 г.), „Онзи зад вратата“ (2019 г), есеистичната проза „Аз-ът, ер малък и безгласната буква“ (2021 г), поетичните сборници „От седем зрънца истина„ (2023 г) и „Стихоанализа“ (2023г.), съавтор в двуезични поетични книги. Тя е участник в международни литературни фестивали и е носител на престижни международни награди за лично творчество и преводи. Нейни творби са преведени и публикувани в авторитетни издания в Сърбия, Черна Гора, Северна Македония, Хърватия, Босна и Херцеговина, Русия, Полша, Албания, Румъния, Индия, Индонезия, Китай и др.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 862 Последна промяна: 14:15:13, 03 октомври 2023